Να χυθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο Novartis και να σταματήσει η αλόγιστη κατηγορία εναντίον γιατρών χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ζητά με ψήφισμά της η γενική συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Συγκεκριμένα, κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ΠΙΣ που έγινε το περασμένο Σάββατο με τη συμμετοχή 300 μελών, εκδόθηκε ψήφισμα αναφορικά με το σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis στο οποίο υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι πρέπει «Να χυθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο Novartis και να σταματήσει η αλόγιστη κατηγορία εναντίον ιατρών χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι ένοχοι, όποιοι και αν είναι, αν ενέχονται σε παράνομους χρηματισμούς, ώστε ο κλάδος να απαλλαγεί από τα γκρίζα φαινόμενα που τον απαξιώνουν. Ωστόσο, δεν μπορεί ο ιατρικός κόσμος να γίνει η αποκλειστική βορά στο βωμό σκοπιμοτήτων».

Ο ΠΙΣ ζητά επίσης από τα μέλη του «να είναι πιστοί στον όρκο και στην αποστολή τους, ασκούντες τη λειτουργία τους με ηθική και αξιοπρέπεια, όπως επιβάλλεται, και όπως ασκείται από την πλειοψηφία».

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αξιολογήθηκε και η κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχαήλ Βλασταράκος αναφέρθηκε στις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας καταγγέλλοντας ότι «η πρωτοβάθμια περίθαλψη παρά τα σχέδια και τις εξαγγελίες είναι ελλειμματική, σχεδόν ανύπαρκτη, τα Νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης και η δημόσια υγεία του πληθυσμού έχει υποστεί πλήγματα από τις ελλείψεις και τις αδυναμίες των Υγειονομικών Υπηρεσιών. Η ιατρική εκπαίδευση είναι πλημμελής και οι νέοι ιατροί οδηγούνται στην ανεργία ή την μετανάστευση».

Ο ΠΙΣ ζητά να δομηθεί άμεσα η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη με όραμα και προοπτική για το μέλλον, να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό οι κενές θέσεις στα Νοσοκομεία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού (6.500 θέσεις γιατρών και πάνω από 20.000 νοσηλευτών), προκειμένου να υπάρχει περίθαλψη ανθρώπινη και αξιοπρεπής, χωρίς εξάντληση του προσωπικού και ταλαιπωρία των πολιτών.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο