Την άποψη ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μέσω της συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, είναι «εμβληματική πρωτοβουλία», επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του σχετικού νομοσχεδίου.

«Είναι εμβληματική, όχι μόνο επειδή ιδρύεται ένα νέο πανεπιστήμιο, αλλά μέσα από αυτή την ίδρυση και τη συζήτηση που έχει προηγηθεί, κατοχυρώνεται η λογική της αναβάθμισης των ΤΕΙ στη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, συνεχίζοντας πως «για εμάς αριστεία είναι η επιβράβευση όλων των ακαδημαϊκών που σήκωσαν στην πλάτη τους την αναβάθμιση των ΤΕΙ, την ντε φάκτο πανεπιστημιόποιηση-αναβάθμιση πολλών τμημάτων και εκείνων που άνοιξαν τα αυτιά τους στο πανεπιστήμιο και είδαν το θέμα των ΤΕΙ».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γαβρόγλου χαιρέτισε το γεγονός ότι «για πρώτη φορά υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ».

Ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε ότι προτού κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, προηγήθηκε διάλογος και ότι θέση της κυβέρνησης είναι πως πρέπει να υπάρχουν ακαδημαϊκά κριτήρια. Σε αυτή τη βάση εργάστηκε η επιτροπή που κατέθεσε το πόρισμα της, την περασμένη Τρίτη, στη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι ακαδημαϊκές επιτροπές υπάρχουν και για το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δ. Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Στερεά και βάσει των συζητήσεων που γίνονται στις επιτροπές αυτές η κυβέρνηση λαμβάνει τις πολιτικές αποφάσεις. «Το ίδιο έγινε και για το πανεπιστήμιο Δ. Αττικής. Επί 6 μήνες εργάστηκε η επιτροπή» είπε και πρόσθεσε ότι «το υπουργείο έχει ευθύνη να πάρει πολιτικές αποφάσεις με ακαδημαϊκά κριτήρια και όχι πολιτικές αποφάσεις με κριτήρια τα σουβλάκια».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανακατάταξη των γνωστικών πεδίων, στην αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης με νεότερο επιστημονικό δυναμικό, με νέα προγράμματα σπουδών και νέα ερευνητικά προγράμματα.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Ο υπουργός ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί πρόταση του ΤΕΕ για τα πτυχία των μηχανικών και διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι «δεν θίγεται κανένα επαγγελματικό δικαίωμα όσων έχουν αποφοιτήσει».

Διετή προγράμματα

Αναφορικά με τα διετή προγράμματα σπουδών, ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι καθιερώνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα δώσουν τη δυνατότητα επαγγελματικών πιστοποιητικών ευρωπαϊκών προσόντων άμεσα, με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, που θα είναι πολύ αναβαθμισμένα ακαδημαϊκά. Τα διετή θα γίνουν σε συνεργασία με παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς, για να εξασφαλιστούν οι ανάγκες που υπάρχουν.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε με τις υγιείς επιχειρήσεις διότι αυτές είναι που θα δημιουργήσουν τις θέσεις εργασίας» είπε και πρόσθεσε ότι το ποσοστό εισαγωγής από τα ΕΠΑΛ ειδικά για φέτος για το πανεπιστήμιο Δ. Αττικής θα είναι 8%.


Υποχρεωτική 14χρονη εκπαίδευση

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στο θέμα της θέσπισης της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. «Η ελληνική κοινωνία αξιώνει να δημιουργηθούν σοβαρές, αξιόπιστες και αποτελεσματικές εκπαιδευτικές δομές. Αυτός είναι ο στόχος. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή και καλά μελετημένη μεταβατική περίοδος», είπε και ανέφερε ότι η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα εφαρμοστεί σε 3 χρόνια, χαρακτηρίζοντας το παράλληλα ένα «διαχρονικό αίτημα από τους εκπαιδευτικούς, τους παιδαγωγούς, την κοινωνία».

Ο υπουργός, για μία ακόμη φορά, αρνήθηκε ότι αυτό θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των παιδικών σταθμών. «Αντιθέτως, το υπουργείο έχει στοιχεία που δείχνουν ότι θα οδηγήσει στην αύξηση των παιδικών σταθμών» είπε και ανέφερε ότι «είναι εντυπωσιακή η άρνηση της ΚΕΔΕ να διαβιβάσει στο υπουργείο τα στοιχεία για τα παιδιά που έχουν μείνει εκτός των βρεφονηπιακών σταθμών».

Μετεγγραφές

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα των μετεγγραφών, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι είναι το «πιο πρόσφορο έδαφος για σπέκουλα», ωστόσο η κυβέρνηση «δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε ένα κοινωνικό πρόβλημα».

Γι’ αυτό επανέλαβε ότι έχει αποστείλει επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων, με την οποία ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση ενός νόμου καινούργιου, συνολικά για τις μετεγγραφές.

«Υπάρχει κεντρική φιλοσοφική διαφορά με τη ΝΔ»

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει μεταξύ μας κεντρική φιλοσοφική διαφορά. Το χαιρετίζω αυτό, διότι όντως υπάρχει κεντρική φιλοσοφική διαφορά» είπε, απαντώντας στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, κατά τη δευτερολογία του για το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Γαβρόγλου χαιρέτισε, επίσης, το ότι «για πρώτη φορά ξεκαθαρίστηκε, δια του αρχηγού της, η άποψη της ΝΔ για το τι σημαίνει αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης». Ο υπουργός ανέφερε ότι για δεκαετίες δεν είχε τεθεί το ζήτημα της τεχνολογικής εκπαίδευσης και όταν τέθηκε, η απάντηση «λεγόταν Σχέδιο Αθηνά, που τίναξε στον αέρα τα ΤΕΙ».

«Χαιρετίζω ότι υπάρχει μια αναζήτηση της απάντησης σε αυτή την ερώτηση, εξαιρετικά συγκροτημένα από τον κ. Μητσοτάκη» είπε ο κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε ότι το «κλειδί» είναι το πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών: «Αυτό είναι που δεν θέλουμε να κάνουμε. Η διάκριση ανάμεσα στη θεωρητική και εφαρμοσμένη έρευνα έχουν τελειώσει» είπε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών, δίνουν επαγγελματικά πτυχία. «Αυτό λέγεται ταξικό πανεπιστήμιο. Εμείς είμαστε αντίθετοι και χαίρομαι που ξεκαθαρίστηκε αυτό» σχολίασε.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις διετείς δομές, ανέφερε: «Να πούμε στα παιδιά των ΕΠΑΛ ότι έχουν πολλές επιλογές και πρέπει να έχουν πολλές επιλογές, για να γίνουν πολίτες με κρίση και δεξιότητες. Αυτή είναι η δική μας αριστεία και δεν είναι να χωρίζουμε σε κατηγορίες την κοινωνία».

Επίσης, αναφορικά με την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια, ο υπουργός είπε ότι υπάρχει ομάδα εργασίας που σε συνεργασία με τα ιδρύματα και τα αρμόδια υπουργεία, συνεδριάζει για το ζήτημα.

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στα περί ίδρυσης τέταρτης νομικής, χαρακτηρίζοντας «σπέκουλα» τα όσα ακούγονται. «Ο πρωθυπουργός είπε θα μελετήσουμε το θέμα» είπε και εξήγησε ότι θα μελετηθούν οι δυνατότητες, ώστε να μοιράζεται δια του τέσσερα ο ίδιος αριθμός εισακτέων που υπάρχει και σήμερα.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο