Η βρετανική αντίληψη για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit «βασίζεται σε ξεκάθαρη ψευδαίσθηση» υποστήριξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Χαίρομαι που η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται ότι οδεύει προς μια πιο λεπτομερή στάση, ωστόσο αν αληθεύουν αυτά που μεταφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, φοβάμαι ότι η βρετανική θέση βασίζεται σε μια καθαρή ψευδαίσθηση» είπε ο Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες.

Τόνισε, δε, πως δεν μπορεί να υπάρξει «αλά καρτ ενιαία αγορά» και ότι σε αυτό η θέση της ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να τορπιλίσει τις ελπίδες του Λονδίνου ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου οι «27» θα συμφωνήσουν για τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit που θα επιτρέψει ένα πιο ομαλό διαζύγιο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο κ. Τουσκ επιβεβαίωσε πως στη Σύνοδο του Μαρτίου η ΕΕ θα υιοθετήσει νέες κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, προσθέτοντας όμως πως το μπλοκ θα αξιολογήσει με «ακραίο ρεαλισμό» τυχόν νέες προτάσεις από την πλευρά του Λονδίνου.

Το βράδυ της Πέμπτης η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, παρουσίασε στους ομολόγους της τα σχέδιά της για μια συμφωνία «που θα λειτουργεί και θα επιτρέπει τις όσο πιο ομαλές εμπορικές συναλλαγές».

Το Λονδίνο δηλώνει ότι θέλει να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, να βάλει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών και στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, η Μέι θέλει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που θα περιόριζε όσο το δυνατόν περισσότερο τους τελωνειακούς δασμούς.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο