«Πυρά» εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σχετικά με το βασικό θέμα των ημερών, την υπόθεση Novartis, για την οποία ανέβηκε πρόσφατα το… θερμόμετρο στη Βουλή.

«Η γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο Novartis, ότι πρόκειται περί σκευωρίας, είναι για τον κ. Μητσοτάκη ένας τρόπος να «στρίψει» από τις ανατριχιαστικές καταγγελίες που υπάρχουν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon, τονίζοντας πως «η ευθύνη της πολιτικής επιλογής είναι δική του».

«Στη ΝΔ προφανώς κινεί τα νήματα η ακροδεξιά πτέρυγά της, της οποίας ηγείται ο κ. Σαμαράς με τον κ. Γεωργιάδη, που φαίνεται να τραβάνε τον κ. Μητσοτάκη σ’ αυτή την πολιτική γραμμή», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας πως «οι χαρακτηρισμοί του κ. Γεωργιάδη κραυγάζουν ενοχή».

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Τζανακόπουλος απέκρουσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που κατηγορεί την κυβέρνηση για επικίνδυνη στάση, τονίζοντας ότι δεν έχει ακούσει κάποια σοβαρή πολιτική πρόταση για τη διαχείριση της προκλητικότητας της Τουρκίας, η οποία ωστόσο, όπως είπε, αποκλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες.

Αντίθετα με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση, όπως σημείωσε, «έχει καταδικάσει και προειδοποιήσει τις τουρκικές αρχές και την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ότι δεν μπορεί να συνεχίζει αυτή την πολιτική».

«Με αποφασιστικότητα προασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» τόνισε και υπογράμμισε τη στάση της Ε.Ε. η οποία καταδίκασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας, όπως συμπλήρωσε, κατόπιν των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός, αλλά και ο κύπριος πρόεδρος, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι δημιουργείται ένα ευρωπαϊκό μέτωπο σε σχέση με την Τουρκία, γεγονός που καθιστά, όπως επισήμανε, την κατάσταση διαχειρίσιμη στο μέλλον.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης, ότι δεν θα του έκανε εντύπωση αν οι «πατριδοκάπηλοι που κινούν τα νήματα», αναφερόμενος στη ΝΔ, έκαναν πρόταση ακόμα και για πόλεμο. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα είχαν αντίρρηση σε μια τέτοια πολιτική γραμμή «η οποία θα ήταν η χειρότερη γραμμή που θα μπορούσε να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση».

«Πρόκειται για ανθρώπους ανεύθυνους, οι οποίοι μπροστά στην ανάγκη να καλύψουν τον πολιτικό θόρυβο και τις εντυπώσεις οι οποίες έχουν δημιουργηθεί, δεν ορρωδούν προ ουδενός» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να περιμένει από τέτοιους τύπους».

Σε ό, τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, σημείωσε πως η πίεση βρίσκεται στην άλλη πλευρά, η οποία θα πρέπει να μελετήσει τις ελληνικές προτάσεις και να καταλήξει σε μία απόφαση, η οποία θα καθορίσει και το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο γεωπολιτικό της μέλλον.

Ερωτηθείς αν τα συλλαλητήρια φόβισαν την κυβέρνηση και κληθείς να σχολιάσει τη συσχέτισή τους από την αξιωματική αντιπολίτευση με την υπόθεση Novartis ως αντιπερισπασμό, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι παρουσιάστηκε ως σκευωρία μία έρευνα στην οποία εμπλέκονται το FBI, αμερικανικές και εισαγγελικές αρχές. Χαρακτήρισε δε ως φαντασιόπληκτους και επικίνδυνους για τους θεσμούς και τη δημοκρατία όσους προβάλουν τέτοιους ισχυρισμούς με τέτοια ευκολία.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά η κυβέρνηση οφείλει από την πλευρά της να σταθμίζει όλες τις απόψεις και να φέρει η ίδια τις ευθύνες, «να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» η υπόθεση που απασχολεί την κοινωνία, ώστε να εστιάσει στα πραγματικά προβλήματα, που είναι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, της «μεγάλες πληγές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», όπως τις χαρακτήρισε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αναβάθμισή της χώρας από τον οίκο Moody΄s, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το σημαντικό είναι η θετική προοπτική της οικονομίας, καθώς «όλες αυτές οι αναβαθμίσεις εμπεριέχουν μία θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ότι δηλαδή δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο ανώτατο επίπεδο, αλλά αντιθέτως αναμένουμε αναβαθμίσεις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Για την έξοδο από το πρόγραμμα είπε ότι έχει καθοριστεί το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, δηλαδή να δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι ασφαλείας, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αναταράξεων που δεν θα σχετίζονται με τα εσωτερικά της ελληνικής οικονομίας, όταν πια δεν θα είμαστε υπό την ομπρέλα του προγράμματος.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο