Τις νέες εξελίξεις στις εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο, πραγματεύεται η ομιλία του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στις 19:00 μ.μ. (με ελεύθερη είσοδο για κοινό), με ομιλητή τον Στέφανο Λαμπρόπουλο, Παθολόγο Ογκολόγο, Αναπληρωτή Διευθυντή στην 3η Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Υγεία».

Ο καρκίνος αποτελεί πλέον μια συχνή διάγνωση για πολλούς ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρείς ανθρώπους θα διαγνωστεί κάποια στιγμή με καρκίνο, ενώ υπάρχει σημαντική αύξηση τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες με την αύξηση του μέσου όρου ζωής, αλλά και στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου και τα θεραπευτικά μέσα υπολείπονται σημαντικά. Η επιβίωση βέβαια έχει αυξηθεί σημαντικά, και το 2017 υπολογίστηκε ότι στις Η.Π.Α 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν είτε με καρκίνο, είτε είχαν ήδη θεραπευτεί. Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει γίνει σημαντική προσπάθεια για την ανεύρεση νέων και εξατομικευμένων θεραπειών. Με τη γνώση μοριακών γενετικών χαρακτηριστικών, έχουν βρεθεί καινοτόμα  φάρμακα που αύξησαν την επιβίωση των ασθενών και βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Ταυτόχρονα, η εξέλιξη της ανοσοθεραπείας δίνει ένα νέο άξονα στοχευμένης θεραπείας σε μια ομάδα ασθενών και πρόσφερε σε ορισμένους μακροχρόνια επιβίωση. Σήμερα, όμως, σημαντικός αναδύεται ο προβληματισμός για το υψηλό κόστος αυτών των θεραπειών και για την ορθή αναγνώριση αυτών που θα έχουν το μέγιστο θεραπευτικό όφελος  με τη μικρότερη δυνατή τοξικότητα.

Ο Στέφανος Λαμπρόπουλος αποφοίτησε την Ιατρική Σχολή Αθηνών με βαθμό Άριστα το 1988 και στη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών έλαβε δύο φορές υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Κατά την στρατιωτική του θητεία υπηρέτησε ως δόκιμος αξιωματικός στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας της Αθήνας στο τμήμα Αιματολογίας. Συνέχισε μετά από εξετάσεις  στην ειδικότητα της Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, και εξειδίκευση στην Αιματολογία – Ογκολογία και Μεταμόσχευση Μυελού στο Πανεπιστημίου της Μινεσότα στην Μινεάπολη. Μετά από πρόσκληση από τον καθηγητή G.Ginder ακολούθησε η εξειδίκευση του στην ερευνητική Ογκολογία στο Κέντρο Καρκίνου Massey στο πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth. Το 2000 επέστρεψε στην Αθήνα και έκτοτε εργάζεται με την ομάδα της κας Ραζή στο νοσοκομείο Υγεία. Το 2002 προσκλήθηκε από το πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth στη θέση του Assistant Professor στην Αιματολογία- Ογκολογία. Ο κ. Λαμπρόπουλος έχει βραβευθεί από διάφορους φορείς για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του, καθώς και την προσφορά του σε εθελοντικές εργασίες. Σε αυτά τα βραβεία συμπεριλαμβάνονται η διάκρισή του στην Ειδικότητα του ως καλύτερου ειδικευόμενου από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στο Σικάγο αλλά και το Βραβείο για Εθελοντική Εργασία τον Μάιο του 2007 από το Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ.

Για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας (χωρητικότητα: περίπου 80 άτομα).

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο