«Πράγματι οι Τούρκοι παρενοχλούν τα ελληνικά αλιευτικά σκάφη
παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο αλλά αυτό δεν αρκεί για να κάνουν γκρίζα
μια περιοχή», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος
Κατρούγκαλος στη Βουλή.

Απαντώντας στον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Δημήτρη Κρεμαστινό, που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τα όρια για τη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων και τις τουρκικές παρενοχλήσεις που δέχονται οι αλιείς της Καλύμνου μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στη περιοχή των Ιμίων.

«Κάθε φορά που τουρκικό σκάφος παρενοχλεί τους Έλληνες αλιείς παρακολουθείται και απομακρύνεται με θάρρος» τόνισε ο αν. υπουργός.

«Έρχονται οι Τούρκοι αλιείς με την προστασία του λιμενικού τους, ακόμα και σε απόσταση 2,5 μιλίων από τη Κάλυμνο, και με την κάλυψη των τουρκικών σκαφών διώχνουν από τη περιοχή τούς Έλληνες αλιείς. Δεν υπάρχει μέρα που τουρκικό σκάφος να μην είναι στα δικά μας ύδατα. Εμείς δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά να ζήσουμε ειρηνικά. Δεν μπορεί να λέμε «κάνουμε διαπραγμάτευση, συζητάμε, χωρίς να μπορούμε να πούμε ότι θα λύσουμε αυτά τα απλά θέματα»» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κρεμαστινός.

«Όταν η Τουρκία εισέρχεται στα δικά μας ύδατα, αποκρούεται»

«Τα θέματα της εθνικής κυριαρχίας είναι δεδομένα και δεν διανοούμαστε να μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ή να τα συζητήσουμε. Όταν η Τουρκία εισέρχεται στα δικά μας ύδατα, είναι μια πράξη παράνομη, αποκρούεται, και αυτό που επιδιώκουμε είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση για να μην υπάρξει θερμό επεισόδιο» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε:

«Κανείς δεν κάνει διαπραγμάτευση για τα Ίμια, για τον θαλάσσιο χώρο μας, αλλά για θέματα που είναι αμφισβητούμενα. Δεν κάνουμε διαπραγμάτευση για θέματα που έχουν λυθεί με διεθνείς συμφωνίες, γιατί αυτά θα άγγιζαν τα όρια της εσχάτης προδοσίας. Η ελληνική κυβέρνηση αυτά που αποδέχεται για τη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων είναι αυτά που προκύπτουν από τη συνθήκη της Λωζάνης για όλα τα νησιά, μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας».

Από την πλευρά του ο κ. Κρεμαστινός υποστήριξε πως «όταν λέμε διαπραγμάτευση, δεν εννοούμε υποχώρηση. Εννοούμε συζήτηση για ένα θέμα ζωής, για τους αλιείς που ζητάνε βοήθεια για να μπορούν να ψαρεύουν στην Κάλυμνο. Αυτό που λέω είναι, ο υπουργός Εξωτερικών που κάνει διαπραγμάτευση να το συζητήσει για να βοηθηθούν οι αλιείς της Καλύμνου και όχι να πετάμε στεφάνια στη θάλασσα των Ιμίων και να κάνουμε αγριάδες. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να συζητηθεί» .

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στη περιοχή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που μίλησε με τους κατοίκους και με τους αλιείς, τους διαβεβαίωσε ότι τόσο το Πολεμικό Ναυτικό, όσο και το Λιμενικό Σώμα θα είναι πάντα δίπλα τους. «Υπάρχει μια εθνική γραμμή που υπηρετείται σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις. Μπορεί στο παρελθόν ως προς τους χειρισμούς να υπήρξαν προβλήματα στα Ίμια, όμως μη θέτετε θέματα κυριαρχίας μας» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο