Δεκαεννέα φρούτα και 33 λαχανικά έβαλε στο μικροσκόπιό της η γαλλική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Générations Futures και το πόρισμα των ερευνών της είναι εξόχως ανησυχητικό: σχεδόν στο 70% των φρούτων και στο 41% των λαχανικών ευρείας κατανάλωσης ανιχνεύθηκαν ίχνη εξαιρετικά βλαπτικών για την υγεία εντομοκτόνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 89% των σταφυλιών και το 88,5% των μανταρινιών που βρίσκει κανείς στο λιανικό εμπόριο (στη Γαλλία φυσικά, διότι εκεί διεξήχθη η έρευνα) έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Σημειωτέον ότι η έρευνα διεξήχθη σε μη βιολογικά φρούτα και λαχανικά.

Από τα λαχανικά τα πιο «μολυσμένα» από τα εντομοκτόνα, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, είναι τα σέλερι (σε ποσοστό 84%). Επίσης στα χόρτα (καλλιεργημένα) και στα αντίδια ανιχνεύθηκαν εντομοκτόνα σε ποσοστό 74,5% και 73% αντιστοίχως. Στους αντίποδες, τα σπαράγγια και το καλαμπόκι (με ποσοστά 3% και 1,9% αντιστοίχως) εμφανίζονται ως τα λαχανικά με τα λιγότερα ίχνη εντομοκτόνων.

Σε ό,τι αφορά τα φρούτα, εκτός από τα σταφύλια και τα μανταρίνια, ανιχνεύθηκαν εντομοκτόνα σε πάμπολλα δείγματα κερασιών (σε ποσοστό 87,7% για την ακρίβεια), αλλά και σε δείγματα δαμάσκηνων, κορόμηλων (34,8%), ακτινιδίων (27,1%) και αβοκάντο (23,1%) σε χαμηλότερα ποσοστά.

Η έρευνα της Générations Futures έδειξε επίσης ότι ορισμένα φρούτα και λαχανικά έχουν ίχνη εντομοκτόνων πολύ υψηλότερων από τα επιτρεπόμενα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Περίπου στο 7% των δειγμάτων κερασιών που εξετάστηκαν εντοπίστηκαν υπερβάσεις σε ό,τι αφορά τις ποσότητες εντομοκτόνων που βρέθηκαν, ενώ το ίδιο παρατηρήθηκε σχεδόν στο 5% των εξωτικών φρούτων, όπως είναι το μάνγκο και η παπάγια, που εξετάστηκαν.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο