Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι δέκα κάλπες που μπορεί να στρώνουν τον δρόμο προς τις… κάλπες

Οι δέκα κάλπες που μπορεί να στρώνουν τον δρόμο προς τις… κάλπες

Σε όλο της το εύρος αναμένεται να αποκαλυφθεί η μεθόδευση που επιχειρήθηκε έως το στάδιο της διαβίβασης της δικογραφίας για την Novartis στην Βουλή, κατά την συζήτηση της Τετάρτης για την σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Σε όλο της το εύρος αναμένεται να αποκαλυφθεί η μεθόδευση που επιχειρήθηκε έως το στάδιο της διαβίβασης της δικογραφίας για την Novartis στην Βουλή, κατά την συζήτηση της Τετάρτης για την σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

Σύμφωνα με το Βήμα η συζήτηση αναμένεται πολύωρη και θυελλώδης, καθώς, αφενός, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είναι ήδη σφοδρές και, αφετέρου, οι συνεχιζόμενες απόπειρες χειραγώγησης από την κυβέρνηση συνεχίζονται σε πολιτικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό στοιχείο ως προς το τελευταίο είναι η επιμονή της πλειοψηφίας, προκειμένου να στηθούν 10 κάλπες, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο, το οποίο αναφέρεται στην δικογραφία.

Η επιλογή αυτή στηριζόμενη σε μία αμφιλεγόμενη ερμηνεία του κανονισμού της Βουλής, αντίκειται προς την σχετική διάταξη του συντάγματος, όπως αυτή περιγράφεται στην παρ. 3 του άρθρου 86.
Σύμφωνα με αυτήν, η Βουλή αποφασίζει για την σύσταση ή μη επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Στην συνέχεια η Επιτροπή συνέρχεται και διερευνά, καταρτίζει πόρισμα, το οποίο και διαβιβάζει στην Ολομέλεια, η οποία σε αυτό το τελικό στάδιο αποφασίζει περί της άσκησης διώξεων, ή μη.

Αναφέρεται σχετικώς στο σχετικό άρθρο του Συντάγματος:

«3. Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Oλομέλεια της Βουλής η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Με την επιλογή της διαδικασίας των 10 καλπών η κυβέρνηση είναι προφανές ότι επιδιώκει άλλους σκοπούς και κυρίως την εμφάνιση κάποιου ρήγματος στην αντιπολίτευση, σε περίπτωση που σε κάποια κάλπη για κάποιο πρόσωπο βρεθούν περισσότερα ή λιγότερα ψηφοδέλτια απ’ ό,τι σε μία άλλη για κάποιο άλλο. Πέραν τούτου όμως, δια της διαδικασίας αυτής επιχειρεί να μετατρέψει την Βουλή σε δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει εκ προοιμίου για την δίωξη ενός προσώπου ή την… απαλλαγή κάποιου άλλου.

Πέραν της συγκεκριμένης μεθόδευσης, ένα άλλο στοιχείο το οποίο ή διαφαίνεται ότι θα πυροδοτήσει σφοδρή αντιπαράθεση είναι η αποκάλυψη περί καθυστερημένου – και ως εκ τούτου άκυρου – χαρακτηρισμού των τριών μαρτύρων που καταθέτουν με ψευδώνυμα, ως προστατευομένων («δημοσίου συμφέροντος»).

in.gr

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024