Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση Novartis: Φέρτε πίσω τις μίζες για να έχετε ευνοϊκή μεταχείριση

Υπόθεση Novartis: Φέρτε πίσω τις μίζες για να έχετε ευνοϊκή μεταχείριση

Πέρα από τα πολιτικά πρόσωπα, οι έρευνες στρέφονται στους χιλιάδες γιατρούς – Στο στόχαστρο κυβερνητικοί αξιωματούχοι, γενικοί γραμματείς υπουργείων, μέλη επιτροπών, σύμβουλοι και συνεργάτες υπουργών.

Στην επιστροφή των ποσών από τα «λαδώματα» σε εκατοντάδες, αν όχι και χιλιάδες – όπως εκτιμάται – γιατρούς, προκειμένου να συνταγογραφούν σκευάσματα της Novartis, στοιχηματίζουν οι εισαγγελικές αρχές στην έρευνα για το σκάνδαλο του πολυεθνικού κολοσσού.

Πηγές του «Βήματος» παραπέμπουν σε μελλοντική αξιοποίηση νόμου του 2014, οι διατάξεις του οποίου ενθαρρύνουν την επιστροφή των χρημάτων από «διακριτικές πληρωμές», διασφαλίζοντας ευνοϊκή ποινική μεταχείριση των εμπλεκομένων, χωρίς βεβαίως να εξαλείφουν πλήρως τις ποινικές τους ευθύνες. Αν και θεωρείται πρόωρο να υπολογίσει κανείς το ποσό που θα εισρεύσει στο δημόσιο ταμείο (θα πρέπει προηγουμένως να συνταχθεί το κατηγορητήριο, ώστε να εξατομικευτεί η βλάβη), εν τούτοις είναι βέβαιο ότι πολλοί από τους εμπλεκομένους, όταν η έρευνα ωριμάσει και αποκαλύψει τα ονόματά τους, θα σπεύσουν να διευθετήσουν τα ποσά: όσο νωρίτερα επιστραφεί η μίζα, τόσο πιο ευεργετική είναι η επίδραση του νόμου, στις ποινές που τυχόν επιβληθούν όταν πέσει η αυλαία.

Η διαδρομή του μαύρου χρήματος

Στην αναζήτηση της ροής του μαύρου χρήματος, πολιτικού και μη, μέσα από τα γρανάζια του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κινείται εξάλλου σε αυτή τη φάση η έρευνα της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη. Με τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων να βάλλονται πανταχόθεν, καθίσταται αδήριτη πλέον η ανάγκη εντοπισμού τραπεζικών λογαριασμών, εμβασμάτων και off shore που να δένουν την υπόθεση.

Προς το παρόν, η έρευνα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος βασίζεται σε έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Εισαγγελία, καθώς και στο – εξαιρετικά ογκώδες – κατασχεθέν υλικό από την προ δύο μηνών έφοδο στα γραφεία της Novartis Hellas. Το υλικό αυτό εκτιμάται ως δεξαμενή πολύτιμων στοιχείων, που δεν έχουν προλάβει ωστόσο να αξιολογηθούν, καθώς βρίσκονται ακόμη στα χέρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ασφάλειας Αθηνών.

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024