Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λετονία: Συνελήφθη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για διαφθορά

Λετονία: Συνελήφθη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για διαφθορά

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας Ίλμαρς Ρίμσεβικς συνελήφθη από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς και έχει τεθεί υπό κράτηση, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας. Αμήχανο το πολιτικό προσωπικό περιμένει τις εξελίξεις, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη κινδύνου για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών ήδη προέτρεψε τον κεντρικό τραπεζίτη να παραιτηθεί.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας Ίλμαρς Ρίμσεβικς συνελήφθη από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς και έχει τεθεί υπό κράτηση, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας.

Αμήχανο το πολιτικό προσωπικό περιμένει τις εξελίξεις, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη κινδύνου για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών ήδη προέτρεψε τον κεντρικό τραπεζίτη να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο Reuters, από το γραφείο του πρωθυπουργού Μάρις Κουσίνσκις, η Υπηρεσία Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς (KNAB) της Λετονίας έχει θέσει υπό κράτηση τον Ρίμσεβικς.

Αφού ανακρίθηκε επί επτά ώρες στα γραφεία της KNAB στη Ρίγα, ο διοικητής οδηγήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε άλλο σημείο, παρουσία του δικηγόρου του, Σαουλβέντις Βάρπινς και στελεχών της Υπηρεσίας, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του βαλτικού ειδησεογραφικού πρακτορείου BNS που παρακολουθούσε τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πάντως, ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση δεν αναφέρει του λόγους που ο Ρίμσεβιτς, που είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση ούτε υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα εις βάρος του.

Η KNAB δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση μέχρι στιγμή. Η εκπρόσωπός της, Λάουρα Ντούσα, είπε ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση αργότερα. Δεν έχει διευκρινιστεί από καμία πηγή για ποιο αδίκημα κατηγορείται ο κεντρικός τραπεζίτης.

Η σύλληψη επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού. «Προς το παρόν, ούτε εγώ, ούτε κάποιος άλλος αξιωματούχος έχουμε κάποιον λόγο να παρέμβουμε στη δουλειά της KNAB. Η υπηρεσία εργάζεται με επαγγελματικό τρόπο» τόνισε ο Κουσίνσκις μιλώντας στο BNS.

«Όταν η KNAB θεωρήσει ότι είναι δυνατόν να δώσει περισσότερες πληροφορίες στο κοινό, θα το κάνει», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται πλήρως το έργο της υπηρεσίας και είναι έτοιμη να την στηρίξει «εφόσον χρειαστεί».

Ο Ίλμαρς Ρίμσεβικς ανέλαβε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας το 2001, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τον Ιανουάριο του 2014, όταν η Λετονία υιοθέτησε το ευρώ.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.

Παράνομη η κράτηση λέει ο δικηγόρος του Ρίμσεβικς

Ο δικηγόρος του Ρίμσεβιτς, ο Σολβέντις Βάρπινς, επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Λετονίας ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας τέθηκε υπό κράτηση στις 18.15 τοπική ώρα το Σάββατο αφού προσήλθε για να υποβληθεί σε ανάκριση στα γραφεία της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το εάν ο Ρίμσεβικς θα αφεθεί ελεύθερος, ενώ απέφυγε να σχολιάσει γιατί ο πελάτης του βρέθηκε στο μικροσκόπιο των αρχών. Ο Βάρπινς υποστήριξε ότι η κράτηση του πελάτη του είναι παράνομη.

Η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου αύριο, Δευτέρα, στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

«Δεν υπάρχει ένδειξη κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα»

Σύμφωνα με τον Κουσίνσκις, μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει καμία ένδειξη κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Λετονίας».

Το υπουργικό συμβούλιο της Λετονίας θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο, Δευτέρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λετονίας Ράιμοντς Βεγιόνις ανέφερε μέσω του Twitter ότι θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας για να συζητήσει «την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα», χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτό.

Η υπουργός Οικονομικών Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα κάλεσε τον Ρίμσεβικς να παραιτηθεί από το αξίωμά του, προκειμένου να προστατεύσει τη φήμη της Λετονίας.

«Δεδομένου ότι ο κεντρικός τραπεζίτης είναι σύμβολο για κάθε χώρα, πιστεύω ότι θα ήταν λογικό αυτή τη στιγμή και τουλάχιστον για όσο διαρκεί η έρευνα, να παραιτηθεί» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες… κάθε ημέρα που ο κ. Ρίμσεβιτς παραμένει στη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, η κατάσταση (για τη φήμη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Λετονίας) επιδεινώνεται σημαντικά» συμπλήρωσε η ίδια.

Ο υπουργός Οικονομίας της Λετονίας Άρβιλς Ασεράντενς, που μίλησε στο Radio Latvia, υποστήριξε επίσης ότι ο διοικητής πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024