Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Προ των πυλών συμφωνία Ρικ Γκέιτς και ειδικού ανακριτή

ΗΠΑ: Προ των πυλών συμφωνία Ρικ Γκέιτς και ειδικού ανακριτή

Ο πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ Ρικ Γκέιτς ολοκληρώνει μια συμφωνία παραδοχής της ενοχής του με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη διάθεσή του να συνεργαστεί με τις αρχές, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πηγές που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων.

Ο πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ Ρικ Γκέιτς ολοκληρώνει μια συμφωνία παραδοχής της ενοχής του με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη διάθεσή του να συνεργαστεί με τις αρχές, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πηγές που έχουν λάβει γνώση των εξελίξεων.

Ο Γκέιτς έχει ήδη καταθέσει στην ομάδα έρευνας του Μάλερ για την υπόθεσή του και διαπραγματεύεται για την παραδοχή της ενοχής του, για χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός. Ο ίδιος έχει περάσει από μια διαδικασία σκληρής ανάκρισης (Queen for a Day), κατά την οποία ο κατηγορούμενος απαντά σε οποιαδήποτε ερώτηση τού κάνει η ομάδα των ανακριτών. Στις ερωτήσεις αυτές ο κατηγορούμενος απαντά τόσο για τη δική του υπόθεση όσο και για άλλες εγκληματικές δραστηριότητες που είναι πιθανό να είδε ή να έλαβε γνώση.

Η συνεργασία του Γκέιτς εκτιμάται ότι θα ανοίξει ένα νέο πεδίο έρευνας για τον Μάλερ, με σημεία ανακριτικού ενδιαφέροντος τόσο τις ενέργειες του προέδρου Τραμπ όσο κι άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησής του.

Από την στιγμή που η συμφωνία παραδοχής της ενοχής του Γκέιτς οριστικοποιηθεί, ο ίδιος θα είναι το τρίτο πρόσωπο που συνεργάζεται με την έρευνα που διεξάγει ο Μάλερ, αναφορικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Εκτιμάται επίσης ότι η συνεργασία του Γκέιτς θα κλιμακώσει την άσκηση της πίεσης στον συγκατηγορούμενο του και πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, προκειμένου να συνεργαστεί κι ο ίδιος. Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος έναντι των κατηγοριών που έχει απαγγείλει ο ειδικός ανακριτής και προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή της δίκης του σχετικά με οικονομικά εγκλήματα, τα οποία και δεν σχετίζονται με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Ο πρώην σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Τζορτζ Παπαδόπουλος και ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν έχουν παραδεχτεί την ενοχή τους.

Ο Γκέιτς είχε δηλώσει αθώος μαζί με τον Μάναφορτ στις 30 Οκτωβρίου του 2017.

«Κανένας κατηγορούμενος δεν προχωρεί στη διάθεση πληροφοριών προς τις αρχές, εκτός κι αν κάτι τέτοιο έχει συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις για την παραδοχή της ενοχής του» επισημαίνει δικηγόρος που εκπροσωπεί έναν μάρτυρα στην ίδια υπόθεση. Την ημέρα της διεξαγωγής από τις αρχές της σκληρής ανάκρισης που αναφέρεται παραπάνω, ένας κατηγορούμενος μπορεί να παραδεχτεί την ενοχή του επιδιώκοντας την ευνοϊκή μεταχείρισή του εκτός από την περίπτωση που έχει πει ψέματα, σύμφωνα με τον ίδιο δικηγόρο.

Μετά την ανάκριση αυτήν ο κατηγορούμενος έχει μια μικρή πιθανότητα να αντικρούσει τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, σύμφωνα με την άποψη αρκετών δικηγόρων που ασχολούνται με υποθέσεις διάπραξης ομοσπονδιακών αδικημάτων.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος βλέπει μία μικρή πιθανότητα ότι η συνεργασία του Γκέιτς με τις αρχές θα αποτελέσει απειλή για τον πρόεδρο Τραμπ. «Δεν υπάρχει άγχος εδώ» σχολίασε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Αναφορικά με την εξέλιξη της συνεργασίας του Γκέιτς με τον Μάλερ, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν όσα θα καταθέσει θα έχουν κάποια ουσιαστική αξία για την ανάκριση που επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο συνωμοσίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία, εκτός της υπόθεσης του Μάναφορτ. Ο Γκέιτς συνεργάστηκε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα που ο Μάναφορτ παρέμεινε πρόεδρός της.

Σε νομικό επίπεδο, η αξία της κατάθεσης του κατηγορουμένου προσδιορίζεται στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του ιδίου και των ανακριτών, καθώς οι δύο πλευρές ολοκληρώνουν τη συμφωνία για τη συνεργασία τους.

Μετά την ολοκλήρωση της κεντρικής ανάκρισης του κατηγορουμένου τυπικά διεξάγεται έρευνα για τις πληροφορίες που έχει δώσει ο ίδιος κι αναφορικά με την αξιοπιστία τους. Στη συνέχεια ακολουθεί διαπραγμάτευση για τις κατηγορίες που τελικά θα απαγγελθούν στον κατηγορούμενο, αλλά και για την ποινή που ενδεχομένως θα του επιβληθεί.

Η συμφωνία μεταξύ του Γκέιτς και των ανακριτικών αρχών αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, με δεδομένη την παράταση που ζήτησε ο ίδιος από δικαστή μέχρι την Τετάρτη, προκειμένου να ξεκαθαρίσει θέματα που άπτονται της νομικής του εκπροσώπησης.

Την ίδια στιγμή, οι ανακριτές στο γραφείο του Μάλερ προετοιμάζονται να του απαγγείλουν νέες κατηγορίες, σύμφωνα με πηγές που έχουν λάβει γνώση για την πορεία του ανακριτικού έργου. Οι κατηγορίες αυτές σχετίζονται με ζητήματα φορολογίας και είναι ενδεχόμενο να αυξήσουν τόσο τα ποσά των προστίμων που θα κληθεί να πληρώσει ο Γκέιτς όσο και την ποινή φυλάκισης με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος στο δικαστήριο, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Η απαγγελία περισσότερων κατηγοριών προετοιμάζεται και σε βάρος του Μάναφορτ, σχετικά με τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του πριν ενταχθεί στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, σύμφωνα με άλλη πηγή που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων.

Η απειλή της απαγγελίας νέων κατηγοριών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου ο Γκέιτς να δεχτεί πιέσεις για την συνεργασία του, αλλά και για την παραδοχή της ενοχής του. Με τις οκτώ κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί κατά του Γκέιτς, ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης δέκα ή περισσότερων χρόνων στην περίπτωση που καταδικαστεί στο δικαστήριο.

Οι επιλογές που έχει στη διάθεσή του ένας κατηγορούμενος σε υπόθεση διάπραξης ομοσπονδιακών αδικημάτων κινούνται ανάμεσα στη διεξαγωγή της δίκης ή στην παραδοχή της ενοχής του, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπράιαν Στόλαρζ, που εξειδικεύεται σε αυτές τις υποθέσεις. «Πρέπει να έχεις την καρδιά, το στομάχι και το πορτοφόλι για να προχωρήσεις σε μία δίκη» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024