Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέσσερα «καυτά» μέτωπα βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Τέσσερα «καυτά» μέτωπα βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει στα χρόνια της διακυβέρνησής της, βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ακόμη και η εποχή των σκληρών διαπραγματεύσεων και των δραματικών αποφάσεων για το δημοψήφισμα, το μνημόνιο, τη στροφή στο ρεαλισμό το καλοκαίρι του 2015 δεν συγκρίνεται με τη σημερινή κατάσταση.

Αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει στα χρόνια της διακυβέρνησής της, βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ακόμη και η εποχή των σκληρών διαπραγματεύσεων και των δραματικών αποφάσεων για το δημοψήφισμα, το μνημόνιο, τη στροφή στο ρεαλισμό το καλοκαίρι του 2015 δεν συγκρίνεται με τη σημερινή κατάσταση.

Ο λόγος είναι αυτό που λέει ο λαός. Ότι δηλαδή «έχει απλωθεί ο τραχανάς», όπερ σημαίνει ότι όλα τα καυτά θέματα έχουν ανοίξει σαν βεντάλια και το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ληφθούν πολύ κρίσιμες αποφάσεις.

Τέσσερα μείζονα προβλήματα «προκαλούν» την κυβέρνηση να βρει τις απαντήσεις εκείνες που δεν θα δημιουργήσουν πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Σε ένα πολιτικό τοπίο που μοιάζει με ναρκοπέδιο, σε μια χρονική στιγμή όπου η λέξη συναίνεση δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο των κομμάτων, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να αναζητήσει διεξόδους. Κι αν δεν το κάνει αυτό τότε δεν αποκλείονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις εντός του 2018.

1. Το πρώτο θέμα είναι η ξαφνική, επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Ανεξαρτήτως των αιτίων για τις οποίες η Τουρκία επιδιώκει «θερμό» επεισόδιο με φόντο τα Ιμια, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει μια πρόκληση: Τι θα πράξει αν η Αγκυρα το «παρατραβήξει». Πώς θα αντιδράσει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σε μια νέα, πιο προκλητική ενέργεια των Τούρκων. Αλλωστε, το «ατύχημα» με δραματικές συνέπειες αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή με τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου, σύμφωνα με τις περιγραφές μελών του πληρώματος.

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η αντίδραση σε μια ενδεχόμενη «δράση» του τουρκικού στρατού, όπως π.χ. μια προκλητική απόβαση στα Ιμια, τα οποία δεν θεωρούν πλέον «γκρίζα» ζώνη, αλλά τουρκικό έδαφος. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την κυβέρνηση, όμως, η βασική «ασπίδα» θα πρέπει να είναι η «εμπλοκή» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ζήτημα, αλλά και του ΝΑΤΟ. Να καταδειχθεί δηλαδή με τον πιο πειστικό τρόπο η προκλητική στάση της γειτονικής χώρας.

2. Το δεύτερο ζήτημα είναι οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων. Παρ’ ότι μετά το συλλαλητήριο υπήρχε η εκτίμηση πως το θέμα θα μεταφερόταν στις ελληνικές καλένδες, εν τούτοις οι διαπραγματεύσεις έχουν ενταθεί. Ο Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε ότι τρία από τα επτά προβλήματα έχουν επιλυθεί ενώ συμφώνησε με τον γεωγραφικό προσδιορισμό κι όχι τον χρονικό, αποκλείοντας δηλαδή το «Νέα» και φωτογραφίζοντας το «Γκόρνα».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπογραφεί το επόμενο διάστημα ένα κοινό κείμενο, ένα «σύμφωνο» που θα έρθει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο. Ασχέτως αν θα υπάρξει υπερψήφιση της πρότασης είναι σίγουρο ότι το Μαξίμου θα «μετρήσει» τις αντιδράσεις του κόσμου σε περίπτωση που επιλεγεί ο όρος «Μακεδονία». Και σίγουρα θα «μετρήσει» και τις δημοσκοπήσεις που θα έρθουν. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη απόφαση που δεν είναι πιθανό ότι θα έχει ευνοϊκή κατάληξη όπως ελπίζουν στην κυβέρνηση.

3. Το τρίτο καυτό μέτωπο είναι αυτό της οικονομίας. Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές αλλά και ο φόβος μιας κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, προκάλεσαν ανελέητες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα να είναι ακριβά για τους επενδυτές. Το σενάριο της «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια θα κριθεί αν θα «θολώσει» και από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και με τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Για να υπάρξει «καθαρή» έξοδος όμως θα πρέπει και ο δανεισμός να είναι φθηνός, και το waver να επιστρέψει αλλά και οι αγορές να εμπιστευτούν ξανά την ελληνική οικονομία. Κάτι που για να συμβεί θα πρέπει να υπάρξουν απανωτές θετικές αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση πάει προς το καλοκαίρι με το «αφήγημα» της εξόδου από τα μνημόνια, αν και είναι πιο πιθανό να επιλεγεί η προληπτική γραμμή στήριξης κι ένα νέο πρόγραμμα που όμως μπορεί να είναι ελληνικής ιδιοκτησίας.

4. Τέλος, το τέταρτο μέτωπο είναι αυτό που άνοιξε η δικαιοσύνη, αλλά και η κυβέρνηση με τη Novartis. Το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς αναζητούνται οι γραμμές του «μαύρου» χρήματος κι αν υπάρχουν περιπτώσεις δωροδοκίας, όχι μόνο ιατρών αλλά και πολιτικών. Το «δέσιμο» της δικογραφίας είναι το επόμενο στοίχημα, όπως και αν τελικά υπάρχει παραγραφή των αδικημάτων για τα πολιτικά πρόσωπα ή θα επιλεγεί η τακτική που ακολουθήθηκε και με τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Η επόμενη εβδομάδα, με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, τη συζήτηση στη Βουλή, την παρουσία των εμπλεκόμενων προσώπων και την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, θα ανεβάσουν κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο. Η κυβέρνηση δείχνει να θέλει να «τραβήξει το σχοινί» μέχρι να σπάσει, αν και υπάρχουν εισηγήσεις για μικρότερης έντασης ενέργειες προκειμένου να μην προκληθεί τέτοια αναταραχή που θα θέσει σε κίνδυνο και τη βελτίωση της οικονομίας.

Εκτός των παραπάνω μετώπων, αυτό που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι η παντελής έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων. Δεν υπάρχει ούτε καν εθνική γραμμή για τα ελληνοτουρκικά, όλοι συγκρούονται με όλους και είναι καθημερινές οι εχθροπραξίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Πρόκειται για μια κατάσταση που θα δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων και θα απειλεί να τινάξει στον αέρα το πολιτικό σύστημα.

Βασίλης Σ. Κανέλλης

in.gr

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024