Αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης της δαπάνης για τη διενέργεια στερεοτακτικής ακτινοχειουργικής/ακτινοθεραπείας (x-knife, γ-knife, cyber-knife) από τον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που απέστειλε χθες ο Οργανισμός προς όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, ο Οργανισμός θα αποζημιώνει μόνο την δαπάνη για τη διενέργεια στερεοτακτικής ακτινοχειουργικής/ακτινοθεραπείας (x-knife, γ-knife, cyber-knife) εφόσον υπάρχει πρότερη θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

«Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως πλέον δεν παραλαμβάνετε αιτήματα ασφαλισμένων που έχουν εκτελέσει τη διενέργεια στερεοτακτικής ακτινοχειουργικής/ακτινοθεραπείας (x-knife, γ-knife, cyber-knife), προγενέστερα της έκδοσης της θετικής γνωμοτόδησης του ΚΕΣΥ», υπογραμμίζεται.

Μέχρι σήμερα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους εκτελούσαν την συγκεκριμένη ιατρική πράξη για την αντιμετώπιση του καρκίνου, χωρίς απόφαση έγκρισης του ΚΕΣΥ, και στη συνέχεια προσκόμιζαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την θετική απόφαση του ΚΕΣΥ προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό που είχαν δαπανήσει.

Ωστόσο, ο  ΕΟΠΥΥ παρατήρησε ότι ο όγκος των αιτημάτων για την κάλυψη της δαπάνης της συγκεκριμένης ιατρικής πράξης ήταν μεγάλος και αποφάσισε να βάλει φραγμό, προτάσσοντας ως απαραίτητη την θετική γνώμη του ΚΕΣΥ και εν συνεχεία την πραγματοποίηση της στερεοτακτικής ακτινοχειουργικής/ακτινοθεραπείας για να μπορεί να καλυφθεί το κόστος.

Άγνωστο παραμένει κατά πόσο τα αντανακλαστικά του ΚΕΣΥ θα είναι τέτοια ώστε οι ασφαλισμένοι να υποβάλλονται στην εν λόγω ιατρική πράξη εγκαίρως και να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους, δεδομένου ότι πρόκειται για πάσχοντες από καρκίνο.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας