«Η κατηγορία περί σκευωρίας και στημένης υπόθεσης είναι απολύτως γελοία»
τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με αφορμή τις
εξελίξεις στη Novartis και επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ καλώντας τον να
πει ποιος έστησε την υπόθεση.

«Είναι απλώς αδύνατο να στήσει οποιαδήποτε κυβέρνηση μια οποιαδήποτε σκευωρία που περιλαμβάνει την αμερικανική κυβέρνηση, το αμερικανικό υπουργείο, την αμερικανική δικαιοσύνη, το FBI, προστατευόμενους μάρτυρες» είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha 989 για να προσθέσει:

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει με πάρα πολύ μεγάλη ειλικρίνεια να πει ποιος «έστησε» σκευωρία για την οποία μιλάει, με ποιον τρόπο, να πει ονόματα των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που υποτίθεται ότι λειτούργησαν κατ’ εντολή της κυβέρνησης». Διαφορετικά, πρόσθεσε, «θα πρέπει να σταματήσει αυτού του τύπου την πολιτική για πρόκληση εντυπώσεων, γιατί δεν βοηθά τη Δημοκρατία, τους θεσμούς, και τελικά τον ίδιο», τόνισε.

Για την προανακριτική εξέταση, υπογράμμισε πως εφόσον επικρατήσει εντός της προκαταρκτικής εξέτασης η άποψη ότι η δωροδοκία ως ποινικό αδίκημα δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων ενός υπουργού, «την αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικής δίωξης δεν έχει η Βουλή, την έχει η τακτική δικαιοσύνη, η εισαγγελία επί της ουσίας».

Αλλά, τελικά, σημείωσε, «αυτός ο οποίος θα κρίνει, σε τελευταία ανάλυση, τα νομικά αυτά ζητήματα εφόσον η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής θεωρήσει ότι δεν έχει αρμοδιότητα, είναι η εισαγγελία».

Η προανακριτική θα συγκροτηθεί με βουλευτές όλων των κομμάτων

Επισήμανε ότι η προανακριτική για την υπόθεση Novartis θα συγκροτηθεί με βουλευτές από όλα τα κόμματα, θα συζητήσει επί των πραγματικών και νομικών ζητημάτων που θα τεθούν ενώπιον της, από εκεί και πέρα θα αποφασίσει τον τρόπο που θα κινηθεί για να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα:

Υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων; Πότε έχουν τελεστεί αυτά τα αδικήματα; Υπό ποιες συνθήκες έχουν τελεστεί αυτά; Ποιος έχει την αρμοδιότητα για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες μιας προκαταρκτικής εξέτασης, να ασκήσει τις ποινικές διώξεις, να ολοκληρώσει την ανάκριση εφόσον φτάσουν σε αυτό το σημείο; Και από κει και πέρα η υπόθεση να οδηγηθεί και στο ακροατήριο εφόσον αποδειχτεί ότι υπάρχουν πράγματι αδικήματα. Αυτή είναι η διαδικασία, εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η προανακριτική επιτροπή θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί.

«Ο τρόπος που διαχειρίζεται η ηγεσία της ΝΔ την υπόθεση μυρίζει ενοχή»

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και η ΝΔ ορθότερο θα ήταν να συνδράμουν για την αποκάλυψη όλων των πτυχών της συγκλονιστικής υπόθεσης» επεσήμανε ο κ. Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς εάν αρκούν οι μαρτυρίες για να αποδειχτούν οι κατηγορίες ή αν χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η προανακριτική επιτροπή θα κρίνει αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων, το ίδιο θα κάνει και η εισαγγελία και η δικαιοσύνη σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε.

Επισήμανε πως είναι προφανές ότι για την καταδίκη του οποιουδήποτε δεν αρκούν οι μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να προσκομιστούν και άλλα στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν την κατηγορία.

«Εγώ δεν είμαι ντετέκτιβ, ούτε αστυνομικός, ούτε εισαγγελέας. Σχολιάζω πολιτικά μια υπόθεση και λέω ότι ο τρόπος που τη διαχειρίζεται η ηγεσία της ΝΔ μυρίζει ενοχή», είπε.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο