Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνελήφθη και απελάθηκε στην Πολωνία ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας

Συνελήφθη και απελάθηκε στην Πολωνία ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας

«Να αγωνιστεί μέχρι τέλους» θέλει ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, που έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, ο οποίος απελάθηκε από το Κίεβο και έφτασε στη Βαρσοβία.

«Να αγωνιστεί μέχρι τέλους» θέλει ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, που έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, ο οποίος απελάθηκε από το Κίεβο και έφτασε στη Βαρσοβία.

Οι ουκρανικές αρχές δικαιολόγησαν την απέλαση με το σκεπτικό ότι είχε μπει «παράνομα» στη χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνοδευόμενος από πολλούς υποστηρικτές του. Ο Σαακασβίλι, που έχει στερηθεί τόσο τη γεωργιανή όσο και την ουκρανική υπηκοότητα, συνελήφθη νωρίς το απόγευμα στο Κίεβο.

Αφού απογειώθηκε το αεροσκάφος που τον μετέφερε πίσω στην Πολωνία, τη χώρα από την οποία πέρασε στην Ουκρανία, η συνοριοφυλακή εξήγησε σε ανακοίνωσή της ότι «αυτό το πρόσωπο βρισκόταν παρανόμως σε ουκρανικό έδαφος».

Η εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής, Ανιέσκα Γκόλιας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Σαακασβίλι έφτασε στην Πολωνία.

«Με δέχτηκαν πολύ καλά από την πολωνική πλευρά, η ουκρανική πλευρά επέδειξε μια απολύτως σκανδαλώδη, παράνομη συμπεριφορά» δήλωσε ο ίδιος, βγαίνοντας από το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας. «Ήταν απαγωγή» πρόσθεσε τονίζοντας πως «αγαπώ την Πολωνία αλλά ο αγώνας μουο βρίσκεται στην Ουκρανία και τη Γεωργία και θα πολεμήσω μέχρι τέλους. Θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη» διαβεβαίωσε.

Διαμαρτυρίες στο Κίεβο

Στο Κίεβο, περίπου 150 υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν το βράδυ έξω από το κτίριο της προεδρίας. Κρατούσαν πλακάτ και φωτογραφίες του, με το σύνθημα «Ποροσένκο, ελευθέρωσε τον Σαακασβίλι».

Το 2015 ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διόρισε τον «φίλο» του κυβερνήτη της Οδησσού. Ο Σαακασβίλι παραιτήθηκε από το αξίωμά του ενάμιση χρόνο αργότερα, κατηγορώντας τον αρχηγό του κράτους για διαφθορά.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο πρόεδρος του αφαίρεσε την ουκρανική υπηκοότητα και έκτοτε ο Σαακασβίλι δήλωνε ότι θα αγωνιστεί «κατά της δικτατορίας των ολιγαρχών και της λεηλασίας της οικονομίας» ενώ οργάνωσε κατ’ επανάληψη και πολλές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς, αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ουκρανία.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Σαακασβίλι καταδικάστηκε στην πατρίδα του τη Γεωργία σε φυλάκιση τριών ετών για «κατάχρηση εξουσίας», για την υπόθεση της δολοφονίας ενός νεαρού τραπεζίτη το 2006, την εποχή που ήταν πρόεδρος. Η Γεωργία ζήτησε την έκδοσή του από την Ουκρανία αλλά το Κίεβο δεν έδωσε συνέχεια στο αίτημα αυτό.

in.gr με πληροφορίες από Reuters

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024