Την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, η Τουρκία αποφάσισε να δώσει μια ακόμα αφορμή για αντιπαράθεση.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε μια λεωφόρος που περνά μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα να μετονομαστεί «Κλάδος Ελαίας», όπως ακριβώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων, οι οποίοι όμως έχουν στο πλευρό τους αμερικανικά στρατεύματα.

«Υπογράψαμε το αίτημα που απαιτείται προκειμένου η λεωφόρος Νεβζάτ Ταντογάν, η οποία βρίσκεται μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, να μετονομαστεί σε «Κλάδος Ελαίας»», ήταν το tweet που έστειλε ο δήμαρχος της Άγκυρας Μουστάφα Τουνά, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση θα υποβληθεί προς ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο της Άγκυρας τη Δευτέρα το βράδυ.

Εντούτοις, η διεύθυνση της πρεσβείας δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς επισήμως βρίσκεται στη λεωφόρο Ατατούρκ, που είναι κάθετη στη λεωφόρο Νεβζάτ Ταντογάν.

Η Τουρκία ξεκίνησε την 20η Φεβρουαρίου την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική», είναι ωστόσο σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Από την έναρξη των επιχειρήσεων, η Τουρκία προειδοποίησε επανειλημμένως τις ΗΠΑ ότι θα μπορούσε κατόπιν να προχωρήσει προς τη Μανμπίτζ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων ανατολικά της Αφρίν, που επίσης ελέγχουν οι YPG με τη συνδρομή, ωστόσο, Αμερικανών στρατιωτικών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Αμερικανούς στρατιώτες να αποσυρθούν από τη Μανμπίτζ για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων των δύο χωρών συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να βρεθεί στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρεξ Τίλερσον, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο