Τα βάσανα των Σύρων αμάχων έχουν επιδεινωθεί μετά την έκκληση που απηύθυναν την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη για κατάπαυση του πυρός ενώ διεξάγονται «ορισμένες από τις χειρότερες μάχες σε ολόκληρη τη σύγκρουση», δήλωσε σήμερα ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στη Συρία.

Τα βάσανα των Σύρων αμάχων έχουν επιδεινωθεί μετά την έκκληση που απηύθυναν την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη για κατάπαυση του πυρός ενώ διεξάγονται «ορισμένες από τις χειρότερες μάχες σε ολόκληρη τη σύγκρουση», δήλωσε τη Δευτέρα ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στη Συρία.

Υπάρχουν αναφορές για «εκατοντάδες θανάτους και τραυματισμούς αμάχων, μαζικές εκτοπίσεις και καταστροφή πολιτικών υποδομών, περιλαμβανομένων ιατρικών εγκαταστάσεων», ανέφερε σε μια δήλωση ο Άλι αλ-Ζατάρι.

Στις 6 Φεβρουαρίου τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός τουλάχιστον για έναν μήνα σε όλη τη χώρα.

Προχθές Σάββατο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν δήλωσε πως τα συριακά και ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές Ιντλίμπ και ανατολική Γούτα είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 230 αμάχων την περασμένη εβδομάδα και μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

«Δυστυχώς, η έκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών προκειμένου να καταστεί δυνατή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να προστατευθούν οι άμαχοι, περιλαμβανομένης της απομάκρυνσης των σοβαρά άρρωστων και των τραυματιών, δεν είχε ανταπόκριση.»

«Καλώ και πάλι όλα τα μέρη και εκείνα που ασκούν επιρροή σε αυτά να ακούσουν εμάς και τον πληττόμενο πληθυσμό: βάλτε τέλος σε αυτόν τον ανυπόφορο ανθρώπινο πόνο.»

Περισσότεροι από 700 ασθενείς στον πολιορκούμενο θύλακο της Δαμασκού ανατολική Γούτα περιμένουν την απομάκρυνσή τους, δήλωσε η Ελίζαμπετ Χοφ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Συρία.

Ο ΠΟΥ έχει στείλει 11 αιτήματα στο συριακό υπουργείο Εξωτερικών από τον περασμένο Μάιο, αλλά μόνο 29 από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις έχουν απομακρυνθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου, είπε η Χοφ. Η ανταρτική οργάνωση Τζάις αλ-Ισλάμ απελευθέρωσε 29 κρατούμενους στην ανατολική Γούτα τότε, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την κυβέρνηση.

«Είναι ένα πολιτικό θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί με ανθρωπιστικές προσπάθειες», δήλωσε σήμερα η Χοφ στο Ρόιτερς στη Γενεύη, μιλώντας από τη Δαμασκό. «Δυστυχώς ο κατάλογος των ασθενών απλώς μεγαλώνει».

«Η κατάσταση ασφαλείας είναι πολύ κακή, δεν υπάρχουν επαρκείς ιατρικές ομάδες στο έδαφος. Δεν έχουν προμήθειες. Δεν έχουμε μπορέσει να διανείμουμε το παραμικρό από τις 28 Νοεμβρίου», πρόσθεσε.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr