Οι online συνομιλίες «προδίδουν» τις κυβερνοεπιθέσεις
Μπορεί το «χτένισμα» των συζητήσεων που γίνονται online να οδηγήσει σε καλύτερη ασφάλεια με την πρόβλεψη των κυβερνοεπιθέσεων; Αυτό υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών η οποία παρακολούθησε με συγκεκριμένη λογική τις συνομιλίες που γίνονταν στο Διαδίκτυο πριν από πρόσφατες μεγάλες επιθέσεις κακόβουλων λογισμικών.
Μπορεί το«χτένισμα»των συζητήσεων που γίνονταιonlineνα οδηγήσει σε καλύτερη ασφάλεια με την πρόβλεψη των κυβερνοεπιθέσεων; Αυτό υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητώνη οποίαπαρακολούθησε με συγκεκριμένη λογική τις συνομιλίες που γίνονταν στο Διαδίκτυο πριν από πρόσφατες μεγάλες επιθέσεις κακόβουλων λογισμικών.
Οπως τονίζουν οι επιστήμονες, ηπροετοιμασίατέτοιου είδους ενεργειών απαιτεί για ένα διάστημα φανερή παρουσίατων διοργανωτών τουςστοInternet,γεγονός το οποίο μπορούμε να εκμεταλλευθούμε για να προλάβουμε το κακό.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέπτυξαν ένα εργαλείο το οποίο παρακολουθεί τη δραστηριότητα που έχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιφανείς ερευνητές στον τομέα της ασφάλειας αλλά και χάκερ, καθώς και τις αναρτήσεις που γίνονται σεσχετικάμπλογκ και φόρουμ.«Σκανάρει» οτιδήποτεαφοράτην κυβερνοασφάλεια, όπως π.χ. συζητήσεις γύρω από τα ευάλωτα σημεία των διαφόρων συστημάτων ή τα κακόβουλα λογισμικά, αναζητώντας λέξεις-κλειδιά. Οταν εντοπίσει αυξημένη δραστηριότητα, στέλνει ένα σήμα προειδοποιώντας για επικείμενη απειλή.
Οπως αναφέρουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμαarXiv,«τρέχοντας» το εργαλείο τους για τα δυο τελευταία χρόνιαοι ερευνητέςείδαν ότι τις ημέρες πριν από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν σε αυτή τη διετία – συμπεριλαμβανομένων τωνWannacryκαιNotPetya –η δραστηριότητα στις συζητήσεις για την κυβερνοασφάλεια ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, κάνοντας το σύστημά τους να σημάνει συναγερμό.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα που βρίσκονται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις συνήθως δεν λειτουργούν μονίμως στα κρυφά. Αντιθέτως εμφανίζονται στον «αέρα» των συζητήσεων του Διαδικτύου για να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τις αδυναμίες του συστήματος που αποτελεί τον στόχο τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε εργαλεία που θα τους επιτρέψουν ναεκμεταλλευθούναυτές τις αδυναμίες ή να στρατολογήσουν συνενόχους.
Για τους παραπάνω λόγους οι ερευνητές θεωρούν ότι το εργαλείο τους μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμο στο κυνήγι των κυβερνοαπειλών.«Πιστεύουμε ότι το σύστημά μας μπορεί να συμβάλει στον εντοπισμό ενδεχόμενων απειλών ημέρες ή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εβδομάδες προτού αυτές ξεκινήσουν» δήλωσε στο περιοδικόNew Scientistο Εμίλιο Φεράρα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, επικεφαλής της μελέτης. «Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τους περισσότερους από τους στόχους να λάβουν έστω κάποια πρώτα προληπτικά μέτρα».
Λαλίνα Φαφούτη
in.gr
- «Επανέρχεται η Ντόρτμουντ για τον Καρέτσα»
- Ryanair: «Ήταν σχεδόν ολόκληρος έξω από το παράθυρο» – Τι λέει η γυναίκα που έσωσε τον 61χρονο Σέρβο
- Παράπονα του προπονητή της Ναϊμέγκεν από τη διοίκηση για τον μεταγραφικό σχεδιαμό
- Κρήτη: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα στα Χανιά – Εγκλωβίστηκαν και τραυματίστηκαν δύο άτομα
- Καινούργια αγάπη μου κλείνει το μάτι – Ο νέος έρωτας της Κέιτι Χολμς και οι κοινές τους εμφανίσεις
- Η συγγνώμη του Τζέισον Αλεξάντερ στην Κόρτνεϊ Στόντεν άργησε 14 χρόνια
- Ραγδαία αύξηση των AI θέσεων εργασίας στην Ευρώπη – Οι περισσότερες εκτός τεχνολογικού κλάδου
- Χανιά: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ το 2χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε από πισίνα – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442