Ένας θεραπευτικός συνδυασμός φαίνεται να είναι ικανός να μπορεί να επαναφέρει την φυσική απόχρωση του δέρματος στους ασθενείς που πάσχουν από λεύκη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Dermatology.

Η λεύκη είναι μια αυτοάνοση δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από αποχρωματισμό του δέρματος επειδή καταστρέφονται τα μελανοκύτταρα, με αποτέλεσμα να μην παράγεται μελανίνη. Η πάθηση αφορά το 2% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η νέα θεραπευτική τακτική περιλαμβάνει την από του στόματος λήψη τοφασιτινίμπης, μια δραστική ουσία που ήδη χορηγείται στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, και φωτοθεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία Β.

Προς το παρόν το θεραπευτικό σχήμα έχει εφαρμοστεί σε μόλις δύο ασθενείς με λεύκη, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Σπεύδουν, όμως, να συμπληρώσουν ότι πρέπει να γίνουν εκτεταμμένες έρευνες σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες ασθενών.

«Η θεραπεία παράγει αποτελέσματα που είναι αδύνατον να επιτευχθούν με άλλες υπάρχουσες αγωγές. Πιστεύω ότι μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματική πρόοδο της θεραπεία της λεύκης», σημειώνει ο Δρ Μπρετ Κινγκ, επίκουρος καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

Οι ερευνητές χορήγησαν στους δύο ασθενείς 5 mg τοφασιτινίμπης δύο φορές την ημέρα και δύο φορές την εβδομάδα τους υπέβαλλαν σε φωτοθεραπεία με UV-B σε όλο το σώμα.

Μετά από τρεις εβδομάδες, το πρόσωπο της μιας ασθενούς ήταν και πάλι φυσιολογικό, χωρίς αποχρωματισμένα σημεία, ενώ είχε επανέλθει η φυσική απόχρωση και στο 75% του λαιμού, του στήθους, των χεριών και των γονάτων.

Όπως εξηγεί ο Δρ Σιμαλ Ντεσάι, κλινικός επίκουρος καθηγητής Δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας, «το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα μελανοκύτταρα και αυτά με τη σειρά τους αναγκάζονται να κρυφτούν. Η τοφασιτινίμπη θα κάνει να αισθάνονται ασφαλή και να βγαίνουν από τις κρυψώνες τους ενώ η UV ακτινοβολία τα βγάζει από τον λήθαργο και τα κάνει και πάλι λειτουργικά ώστε να παράγουν μελανίνη».

Στην περίπτωση του δεύτερου ασθενή, ενός άνδρα 50 ετών περίπου, με λεύκη στο 90% του προσώπου του, η τρίμηνη νέα θεραπεία είχε ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση του αποχρωματισμού στο 50%. Μετά από έξι μήνες, είχε επαναχρωματισμό στο 75% του προσώπου.

Αν και εντυπωσιακά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές σπεύδουν να σημειώσουν ότι θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερης έκτασης κλινικές μελέτες και φυσικά η τοφασιτινίμπη θα πρέπει να εγκριθεί και για την θεραπεία της λεύκης.

Άγνωστο παραμένει και το τελικό θεραπευτικό κόστος, καθώς μόνο η δραστική ουσία εκτιμάται στα περίπου 2.000 δολάρια τον μήνα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο