Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Δεν υπάρχει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς

Τσίπρας: Δεν υπάρχει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς

Πλούσια σε αιχμές και καυστικά σχόλια ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού από την Πάτρα, η πρώτη μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία, αλλά και εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στην υπόθεση Novartis. Αν χρειάζεται σήμερα κάτι η πατρίδα απ' όλους μας, αυτό είναι ένας σύγχρονος, ανυποχώρητος πατριωτισμός, σημείωσε για να προσθέσει, όμως, ότι «πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς δεν μπορεί να υπάρξει».

Πλούσια σε αιχμές και καυστικά σχόλια ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού από την Πάτρα, η πρώτη μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία, αλλά και εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στην υπόθεση Novartis. Στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες ο πρωθυπουργός εστίασε στην έννοια του πατριωτισμού, που έχει κυριαρχήσει τον τελευταίο καιρό στο δημόσιο λόγο.

Αν χρειάζεται σήμερα κάτι η πατρίδα απ’ όλους μας, αυτό είναι ένας σύγχρονος, ανυποχώρητος πατριωτισμός, σημείωσε για να προσθέσει, όμως, ότι «πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς δεν μπορεί να υπάρξει».

Αναγκαίος σύγχρονος, ανυποχώρητος πατριωτισμός

Μιλώντας από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αν χρειάζεται σήμερα, τώρα, κάτι η πατρίδα απ’ όλους μας, μέχρι και από τον τελευταίο Έλληνα, αυτό είναι ένας σύγχρονος, αποφασιστικός, ανυποχώρητος, πατριωτισμός».

«Ένας πατριωτισμός όμως που απαντά στη δύσκολη συγκυρία όχι με όρους εμπρηστικής ρητορείας, αλλά με όρους καθημερινής αρετής».

Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε μάλιστα στο σημείο αυτό σε σχετική αναφορά του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

«Επιτρέψτε μου, για να γίνω πιο σαφής, να επικαλεστώ στο σημείο αυτό τον έξοχο πολιτικό, αν και αντίπαλης παράταξης της δικής μου, τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, και συμπατριώτη σας, τον αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο. Έλεγε λοιπόν ο Κωστής Στεφανόπουλος: ‘Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται. Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας’».

«Λόγια εντελώς επίκαιρα αν αναλογιστούμε όσα ζούμε τις τελευταίες ημέρες» έσπευσε να προσθέσει ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος προφανώς στο σκάνδαλο Novartis.

Δεν υπάρχει πατριωτισμός της μίζας

Διότι, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε ποτέ, πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου συμφέροντος, της μίζας και της διαφθοράς».

«Είναι εγκληματικά υποκριτικό» πρόσθεσε σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός «πολιτικοί άνδρες, από τη μια να επιδίδονται σε διαγωνισμό πατριωτισμού, και από την άλλη να θεωρούν νόμιμη και ηθική την αναγραφή των ονομάτων τους σε καταλόγους φοροδιαφυγής. Ή να καταγγέλλουν ως πολιτική δίωξη την αναφορά των ονομάτων τους σε κακουργηματικές δικογραφίες». Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού θεωρήθηκε «καρφί» για τον Αντώνη Σαμαρά, που νωρίτερα δήλωσε την πρόθεσή του να καταθέσει μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ.Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis.

«Ο πατριωτισμός δεν είναι δήλωση και ρητορεία. Ούτε στάση προσοχής κατά την έπαρση της σημαίας. Ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής, συμβολής στα βάρη του κράτους, έμπρακτης καταδίκης κάθε φαινομένου διαφθοράς και ιδιοτέλειας, διαρκούς σεβασμού στον διπλανό μας και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και πάνω από όλα τιμιότητας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Σε κάθε πράξη, κάθε κίνηση, κάθε πρωτοβουλία, κυρίως από κείνους που ο λαός ορίζει να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας. Αλλά και από τον καθένα ξεχωριστά. Στη δουλειά του, στο λειτούργημά του, στις σχέσεις του με το κράτος και με τον συμπολίτη του» πρόσθεσε.

Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό

Τονίζοντας πολλές φορές ότι «ο πατριωτισμός είναι πράξη καθημερινής αρετής», ο κ. Τσίπρας έφερε στον αντίποδα του παλιού πολιτικού συστήματος την σημερινή κυβέρνηση.

«Ξέρω πολύ καλά ότι ως κυβέρνηση και λάθη κάνουμε, και παραλείψεις υπάρχουν στο έργο μας. Όμως έχω το δικαίωμα να πω αυτό: Το πολιτικό και ποινικό μας μητρώο είναι πιο καθαρό και από τον ξάστερο ουρανό» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «αυτό που καθοδηγεί τις πράξεις μας, είναι η αντίληψη μας για την πολιτική ως προσφορά και ως ηθικού καθήκοντος. Γι’ αυτό και εκεί που οι άλλοι απέτυχαν, εμείς τώρα πετυχαίνουμε».

«Εξορθολογήσαμε τα δημόσια οικονομικά, πετύχαμε πλεονάσματα, αλλά ταυτόχρονα μοιράσαμε κιόλας σε όσους το είχαν ανάγκη. Με απόλυτη δικαιοσύνη. Και για αυτό, επίσης, όχι μόνο βγάζουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια που άλλοι την έριξαν, αλλά με θάρρος και τόλμη και με αίσθηση του πατριωτικού συμφέροντος, την οδηγούμε ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή στη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια αποσταθεροποιημένη γειτονιά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με νοοτροπίες του χθες

Ο πρωθυπουργός «με το χέρι στην καρδιά» στην ερώτηση «τι πρέπει να κάνουμε για την πατρίδα» τόνισε ότι η απάντηση είναι: «Να πάρουμε οριστικό διαζύγιο με τις συνήθειες και τις νοοτροπίες του χθες. Να πάρουμε όλοι αποστάσεις από την Ελλάδα του χθες και από τα πρόσωπα που την σημάδεψαν».

«Από πρόσωπα, κυκλώματα, και πρακτικές, που έβαζαν πρώτα το εγώ από το εμείς. Πρώτα το κομματικό από το πατριωτικό συμφέρον. Και που έκαναν τον πατριωτισμό σημαία ευκαιρίας για να υπηρετήσουν τα πιο ευτελή ιδιοτελή συμφέροντα» πρόσθεσε σε αυστηρό τόνο ο πρωθυπουργός.

Α.Τ

in.gr

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024