Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι έχει φτάσει η στιγμή να αποφασίσει η Βρετανία τι είδους σχέση επιθυμεί να έχει με το μπλοκ μετά την αποχώρησή της από την Ένωση.

Η Βρετανία έχει αποκλείσει την παραμονή της σε οποιαδήποτε τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, αλλά ο χαρακτήρας της εμπορικής σχέσης με την μεγαλύτερη εμπορική ένωση του κόσμου έχει διχάσει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και το Συντηρητικό Κόμμα.

Μιλώντας μετά τις συνομιλίες που είχε στην Ντάουνινγκ Στριτ με τη Μέι και τον βρετανό υπουργό αρμόδιο για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, ο Μπαρνιέ ζήτησε ευθέως από τη Βρετανία να αποσαφηνίσει πως διαβλέπει τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ στη μετά εποχή Brexit, από τις 29 Μαρτίου 2019.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι: χωρίς μια τελωνειακή ένωση και εκτός ενιαίας αγοράς, τα εμπόδια στο εμπόριο, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες είναι αναπόφευκτα», τόνισε ο Μπαρνιέ. «Έχει φτάσει η στιγμή να αποφασίσουν. Χρειαζόμαστε επίσης σαφήνεια στις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μελλοντική σχέση» πρόσθεσε.

Ο Ντέιβις εξέφρασε βεβαιότητα ότι μπορεί να εξασφαλίσει συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο έως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ του Μαρτίου.

«Όλοι πρέπει να τηρούν τους ίδιους κανόνες κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης» τόνισε ο Μπαρνιέ. «Η βεβαιότητα για τη μετάβαση θα έρθει μόνο με την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης».

Με λίγο περισσότερο από ένα χρόνο να έχει απομείνει για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση τον Μάρτιο του 2019, το κόμμα της Μέι παραμένει έντονα διχασμένο για το είδος της σχέσης που θα πρέπει να οικοδομηθεί μεταξύ της ΕΕ και της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

«Το καθοριστικό σημείο, όπως έχει δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις η πρωθυπουργός, είναι ότι χρειαζόμαστε να έχουμε τη δική μας ανεξάρτητη εμπορική πολιτική και να είμαστε σε θέση να συνάπτουμε εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε εκπρόσωπος της Μέι σε δημοσιογράφους.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο