Εντός της εβδομάδας καταφθάνουν στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί καθώς και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, οι οποίοι θα έχουν επαφές και συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησης για την τέταρτη αξιολόγηση.

Η επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης τόσο για την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ που συνοδεύει την τρίτη αξιολόγηση όσο και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Φεβρουαρίου, ενώ στις 8 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει και το EuroWorking Group, με κύριο θέμα το χρέος και ειδικότερα τον μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνσή του με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Στο τραπέζι των συναντήσεων θα τεθούν επί τάπητος τα προαπαιτούμενα που είχαν απομείνει μετά το τελευταίο Eurogroup, στις 22 Ιανουαρίου, προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση. Το χρονοδιάγραμμα των θεσμών προβλέπει να ολοκληρωθούν οι προτάσεις για το χρέος έως το Eurogroup της 12ης Μαρτίου. Μέχρι στιγμής το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, ενώ έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για την βιωσιμότητα του υψηλού δημοσίου χρέους.

Στο νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνονται κρίσιμες παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η αυστηρή τήρηση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% έως το 2060.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον Απρίλιο το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων των επόμενων ετών. Στο σχέδιο αυτό, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εντάξει, εκτός από αναπτυξιακά μέτρα όπως η διασύνδεση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με έργα εθνικής εμβέλειας, μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Διαβάστε επίσης:

    in.gr

    Γράψτε το σχόλιό σας

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο