«Πρέπει να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Είναι και προς το δικό μας συμφέρον η σταθεροποίηση της περιοχής» δηλώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, καθιστώντας, ωστόσο, σαφές ότι «η ευρωπαϊκή ένταξη πρέπει να γίνει καταλύτης για λύση και όχι για διαιώνιση προβλημάτων».

Ο κ. Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, τονίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «προκαλούν το αίσθημα των Ελλήνων και κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης».

Σχολιάζοντας το αυριανό συλλαλητήριο, ο τομεάρχης της ΝΔ υποστηρίζει ότι «σε μια εποχή που η κρίση έχει δοκιμάσει το αίσθημα της αξιοπρέπειάς τους, οι Έλληνες δεν μπορούν να αποδεχτούν και τον τραυματισμό της εθνικής τους υπερηφάνειας». Ωστόσο, ερωτηθείς εάν ο ίδιος θα πάει στο συλλαλητήριο απαντά λακωνικά πως «οι πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις Ντιμιτρόφ δείχνουν πια το δρόμο. Η σκλήρυνση φέρνει σκλήρυνση».

Ερωτηθείς εάν η ΝΔ εκτιμά ότι «τώρα είναι η ώρα για λύση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ ή πρέπει να μετατεθεί για αργότερα» ο κ. Κουμουτσάκος υποστηρίζει «θα μπορούσαμε να συμβάλουμε σε μια προσπάθεια που θα ήταν, από την αρχή μέχρι το τέλος, εθνική. Όχι κομματική και ακόμα περισσότερο, όχι μικροκομματική».

Ο τομεάρχης της ΝΔ διερωτάται «γιατί σήμερα υπάρχει αυτή η πόλωση, ενώ δεν υπήρχε το 2008» για να απαντήσει ο ίδιος ότι «η προσέγγιση της πολιτικής τότε ήταν εντελώς διαφορετική. […] Διότι ξέραμε και πιστεύαμε βαθειά ότι η μάχη ήταν εθνική, όχι κομματική».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, δηλώνει ότι του μετέφερε την αγωνία της ΝΔ «για το πού φαίνεται να κινείται το θέμα» και του κατέστησε σαφές ότι «η λύση θα πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη».

Τέλος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη που εξέφρασε τους φόβους του για τυχόν ατύχημα» στο Αιγαίο, ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει πως «το 2018 καταγράφεται επιδείνωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο. Πρόκειται για σαφή ποιοτική επιδείνωση της κατάστασης που εάν δεν τερματιστεί, θα μπορούσε να καταστεί μη διαχειρίσιμη».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο