Η Γαλλία εξέφρασε την Παρασκευή τη «βαθύτατη ανησυχία» της ότι η κυβέρνηση της Συρίας δεν τηρεί τη δέσμευσή της να σταματήσει να χρησιμοποιεί χημικά όπλα και το Παρίσι συνεργάζεται με τους εταίρους του για να ρίξει φως στις πρόσφατες «ύποπτες» επιθέσεις με τοξικά αέρια.

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν την Πέμπτη ότι η συριακή κυβέρνηση ενδέχεται να αναπτύσσει νέα χημικά όπλα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να εξετάσει την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης, εφόσον χρειαστεί, για να αποτρέψει επιθέσεις με χημικά.

Διασώστες και ιατρικές οργανώσεις που εργάζονται στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα της Ανατολικής Γούτας, κοντά στη Δαμασκό, κατηγορούν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν αέριο χλώριο τρεις φορές τον περασμένο μήνα. Η πιο πρόσφατη επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Ανιές Βον ντερ Μιλ είπε ότι σύμφωνα με τις αναφορές του ΟΑΧΟ (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων) η Δαμασκός δεν έχει τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2013, δηλαδή να καταστρέψει τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτει και δεν συμμορφώνεται με τις διεθνείς συνθήκες που απαγορεύουν τη χρήση τους.

«Συνεργαζόμαστε ενεργά με τους εταίρους μας για το ζήτημα αυτό και για όλες τις αναφορές περί επιθέσεων με χημικά στη Συρία», είπε η εκπρόσωπος.

Μετά τη φονική επίθεση με αέριο σαρίν σε μια ανταρτοκρατούμενη περιοχή, τον Απρίλιο του 2017, ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε επίθεση σε μια αεροπορική στρατιωτική βάση της Συρίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει ότι η χώρα του θα μπορούσε να εξαπολύσει μονομερώς αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων στη Συρία, στην περίπτωση μιας επίθεσης με χημικά.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο