Αίτηση για την έγκριση διαδικασίας συγκέντρωσης υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος κατά της απελευθέρωσης του καπνίσματος στην εστίαση, που προωθεί η νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, κατέθεσαν την Παρασκευή στο αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, οι πρόεδροι του Αυστριακού Ιατρικού Επιμελητηρίου και της Οργάνωσης Βοήθειας Καρκινοπαθών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Επιμελητηρίου Τόμας Σέκερες, η Αυστρία είναι μία από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη στις οποίες δεν ισχύει αυτή η απαγόρευση καπνίσματος, τη στιγμή που είναι γνωστό και από το εξωτερικό, ότι η απαγόρευση του καπνίσματος οδηγεί σε άμεση βελτίωση της κατάστασης της υγείας του πληθυσμού.

Ήδη πάνω από 450.000 Αυστριακοί υποστήριξαν «online» σχετικό ψήφισμα στο Διαδίκτυο, ενώ από τα μέσα Φεβρουαρίου θα αρχίσει στις υπηρεσίες των δήμων και κοινοτήτων η συγκέντρωση των απαιτούμενων συνολικά 8.401 «δηλώσεων υποστήριξης» για τη συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση.

Οι «δηλώσεις υποστήριξης» είναι απαραίτητες για να προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών στον καθορισμό της εβδομάδας στη διάρκεια της οποίας θα είναι δυνατή η υπογραφή από τους πολίτες στους δήμους και κοινότητες του αιτήματος για την ενασχόληση της αυστριακής Βουλής με το θέμα.

Προς τούτο ο αριθμός αυτών των υπογραφών που θα συγκεντρωθούν σε μία εβδομάδα θα πρέπει να ξεπερνά της 100.000 και στη βάση αυτή, με πλειοψηφία της η Βουλή θα μπορεί ενδεχόμενα να αποφασίσει τη διενέργεια δεσμευτικού δημοψηφίσματος κατά της άρσης της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 2015, η απαγόρευση αυτή θα ίσχυε από την 1η Μαίου, ωστόσο η νέα αυστριακή κυβέρνηση, κάτω από τις εκβιαστικές πιέσεις του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο έθετε αυτό ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών, κυρίως από τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο, αλλά και από οργανώσεις πολιτών.

Όπως τόνισε στις σημερινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αυστριακού Ιατρικού Επιμελητηρίου, οι προετοιμασίες για τη συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζονται πυρετωδώς, ενώ θα αυξάνεται συνεχώς η πίεση προς την κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, κατά την ανάληψη των καθηκόντων της υποσχόταν ότι θα ακούει την γνώμη του λαού και τώρα έχει την ευκαιρία να αναλογιστεί τη στάση της και να αλλάξει την απόφαση της.

Αναλυτές στη Βιέννη είχαν εκτιμήσει ως ένα είδος «πρώτης ήττας» της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία είχε αναλάβει καθήκοντα στις 18 Δεκεμβρίου, τα αποτελέσματα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης, πριν από δύο εβδομάδες σύμφωνα με την οποία οι Αυστριακοί στην συντριπτική πλειονότητά τους, σε ποσοστό 70%, τάσσονται εναντίον της κυβερνητικής απόφασης για απελευθέρωση του καπνίσματος στην εστίαση.

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων τους για το σχηματισμό της κυβέρνησης τους, το Λαϊκό Κόμμα, υποχωρώντας στις σχετικές πιέσεις του Κόμματος των Ελευθέρων, είχε συμφωνήσει στις 11 Δεκεμβρίου και είχε αποδεχθεί στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα την κατάργηση του νόμου για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση.

Ήδη από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, οι Ελεύθεροι έθεταν ως έναν από τους όρους για τη συμμετοχή τους στη μελλοντική κυβέρνηση, ακριβώς αυτή την κατάργηση του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση, ο οποίος είχε ψηφιστεί από την αυστριακή Βουλή τον Μάιο του 2015 και επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαίου του 2018.

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση, οι άνδρες τάσσονται σε ποσοστό 62% υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση (37 % κατά), οι γυναίκες σε ποσοστό 77%, ενώ οι ερωτηθέντες ηλικίας κάτω των 30 ετών τάσσονται σε ποσοστό 68% υπέρ της απαγόρευσης και εκείνοι άνω των 60 ετών υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση, σε ποσοστό 74%.

«Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης είναι σαφέστατα και καταδεικνύουν πως όλες οι ομάδες του πληθυσμού στη μεγάλη πλειονότητά τους, τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση», είχε επισημάνει ο πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας Γιατρών και Γιατρών Περιβάλλοντος», Μάνφρεντ Νοϊμπέργκερ.

«Ο καγκελάριος (Σεμπάστιαν Κουρτς) υποσχόταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα υποστηρίξει την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση και τώρα αθετεί τον λόγο του και τάσσεται εναντίον των ψηφοφόρων του, οι οποίοι σε ποσοστό 85% δεν είναι καπνιστές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάνφρεντ Νόϊμπέργκερ.

Ο ίδιος κατήγγειλε με έμφαση ότι «το Νέο Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς, το οποίο είχε υπερψηφίσει το 2015 στη Βουλή την απαγόρευση του καπνίσματος στην εστίαση, χάνει την αξιοπιστία του, ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων ενισχύει τη φήμη του ως κόμμα των ανελέητων καπνιστών και μανιακών οδηγών» (ΣΣ το Κόμμα των Ελευθέρων έχει ζητήσει την αύξηση του ορίου ταχύτητας στους αυστριακούς αυτοκινητοδρόμους και την κατάργηση των ραντάρ ελέγχου της ταχύτητας).

Ο Μάνφρεντ Νοϊμπέργκερ επισήμανε πως τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για άρση του νόμου απαγόρευσης του καπνίσματος στην εστίαση, αποτελούν ένα «διεθνές φιάσκο» και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει πολύ καλά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Κατά την άποψη του επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας Γιατρών και Γιατρών Περιβάλλοντος», το Κόμμα των Ελευθέρων παροτρύνει χρόνο με χρόνο χιλιάδες νέους στην εξάρτηση (του καπνίσματος) και θέτει σε κίνδυνο την διεθνή φήμη της Αυστρίας.

Στην πρόσφατη, νέα συγκριτική έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) – η οποία δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια — η Αυστρία εμφανίζεται με το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ στο θέμα του καπνίσματος.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει πως, σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών του Οργανισμού, όπου υπήρξε μείωση τα τελευταία χρόνια, στην Αυστρία το ποσοστό του πληθυσμού, που καπνίζει σε καθημερινή βάση, παρέμεινε σταθερό και ανέρχεται σήμερα στο 24,3%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη βρίσκεται στο 18,4%.

Η Αυστρία, η οποία με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες το κάπνισμα επιτρέπεται σήμερα από τα 16 χρόνια, είχε προχωρήσει πέρυσι τον Μάρτιο και στην απαγόρευση του καπνίσματος κάτω των 18 ετών που (κανονικά) αναμένεται να ισχύσει από τα μέσα του 2018.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο