Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ποιους βλέπει η Bild για τη γερμανική κυβέρνηση

Ποιους βλέπει η Bild για τη γερμανική κυβέρνηση

Σε μία πιθανή σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος μεγάλου συνασπισμού σε ό, τι αφορά τις βασικές υπουργικές θέσεις, αναφέρεται η γερμανική Bild καθώς ήδη υπάρχουν σενάρια με το ποια πολιτικά στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και του SPD έχουν σοβαρές πιθανότητες υπουργοποίησης.

Σε μία πιθανή σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος μεγάλου συνασπισμού σε ό, τι αφορά τις βασικές υπουργικές θέσεις, αναφέρεται η γερμανική Bild καθώς ήδη υπάρχουν σενάρια με το ποια πολιτικά στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και του SPD έχουν σοβαρές πιθανότητες υπουργοποίησης.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι εκείνο που ισχύει είναι ότι ένα κόμμα που αναλαμβάνει την προεδρία μιας εκ των κοινοβουλευτικών επιτροπών, δεν σημαίνει ότι ταυτόχρονα τοποθετεί απαραίτητα στέλεχός του και στην αντίστοιχη υπουργική θέση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βουλευτές που έχουν αναλάβει θέσεις στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής τους ομάδας θεωρούνται «τακτοποιημένοι», ενώ γνωστά πολιτικά στελέχη που κατέχουν ήδη υψηλά πόστα, θα μπορούσαν ακόμη να ελπίζουν σε υπουργοποίηση, με τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Σε ό, τι αφορά τα πρόσωπα, που συγκεντρώνουν κατά την εφημερίδα, τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι:

  • Το Υπουργείο Εξωτερικών θα παραμείνει σύμφωνα με το δημοσίευμα στο κόμμα του SPD, ενώ κατόπιν μίας εσωτερικής συμφωνίας –πληροφορία που επικαλείται η ίδια η εφημερίδα– εκτιμάται ότι είναι πιθανή η ανάληψη της υπουργικής θέσης από τον επικεφαλής του κόμματος, Martin Schulz.
  • Το Υπουργείο Οικονομικών θα παραμείνει στο CDU, και εκτιμάται ότι ο εκτελών χρέη υπηρεσιακού ΥΠ.ΟΙΚ. και επικεφαλής της Καγκελαρίας, Peter Altmaier, και είναι πιθανόν και είναι σε θέση να παραμείνει στα καθήκοντά του.
  • Σε μία τέτοια περίπτωση, τη θέση του στην Καγκελαρία φέρεται ότι θα αναλάβει ο νυν υπουργός Υγείας και στέλεχος του CDU, Hermann Gröhe.
  • Καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών θα μπορούσε κατά το δημοσίευμα να αναλάβει ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, Stephan Weil, που ανήκει στο SPD.
  • Το χαρτοφυλάκιο της Υγείας θα μπορούσε να ανατεθεί στην νυν υφυπουργό και στέλεχος του CDU, Annette Widmann – Mauz. Πρόκειται για την επικεφαλής της Ένωσης Γυναικών και η επιλογή της θα αποτελούσε μία υλοποίηση της υπόσχεσης της Καγκελαρίου Merkel για την είσοδο περισσοτέρων γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το πρόβλημα που εντοπίζει το δημοσίευμα αναφορικά με αυτήν την υποψηφιότητα, είναι ότι το SPD θα έβλεπε ευχαρίστως σε αυτήν τη θέση το στέλεχός του, ειδικό σε θέματα υγείας, Karl Lauterbach.
  • Στον τομέα της Άμυνας, θα πρέπει να αναμένεται ότι η νυν κάτοχος του Ursula von den Leyen, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της, καθώς δεν διαφαίνεται -προς το παρόν- για εκείνη προοπτική αποχώρησης.
  • Τα εργασιακά και η κοινωνική ασφάλιση θεωρούνται εδώ και καιρό τομέας αρμοδιότητας του επικεφαλής του CSU, Horst Seeehofer, αλλά το εάν και κατά πόσον θα θελήσει όντως να προβεί σε μία μετάβαση στο Βερολίνο για την ανάληψη της θέσης αυτής είναι κάτι που μέχρι τώρα ο ίδιος το αφήνει ανοικτό.
  • Το Υπουργείο για θέματα Κυκλοφορίας και Μεταφορών είναι ένας τομέας αρμοδιότητας που το CSU θέλει να κρατήσει οπωσδήποτε, ενώ όπως σημειώνεται, εδώ φανερά σοβαρές πιθανότητες υπουργοποίησης θα είχε η υφυπουργός και αντιπρόεδρος του CSU, Dorothee Bär.
  • Στο Υπουργείο Οικονομίας είναι πιθανή μία επάνοδος του νυν υπουργού Εξωτερικών, Sigmar Gabriel –σε περίπτωση που ο επικεφαλής του SPD, Martin Schulz, παρά τα όσα ακούγονται στο εσωτερικό του κόμματος, αφήσει το συγκεκριμένο πόστο.
  • Στον τομέα της Δικαιοσύνης, εκτιμάται ότι είναι πιθανή η παραμονή του νυν κατόχου της υπουργικής θέσης, σοσιαλδημοκράτη, Heiko Maas.

Τέλος σημειώνεται ότι υπό συζήτηση είναι και τα ονόματα της αντιπροέδρου του CDU, Julia Klöckner, για τη θέση της γ.γ. του κόμματος, καθώς και η Sawsan Chebli που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δημαρχία του Βερολίνου για την ανάθεση καθηκόντων ως αρμόδιας για θέματα ένταξης των μεταναστών, με τη διαφορά ότι σε αυτή τη θέση, η Ένωση θα έβλεπε ευχαρίστως τη δική της ειδικό για θέματα μετανάστευσης, Düzen Tekkal.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024