Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντιμιτρόφ: Δεν μπορούν να μας αρνηθούν το δικαίωμα να λεγόμαστε «Μακεδόνες»

Ντιμιτρόφ: Δεν μπορούν να μας αρνηθούν το δικαίωμα να λεγόμαστε «Μακεδόνες»

«Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να λεγόμαστε ''Μακεδόνες'' και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος στο σύνολο των σλαβικών γλώσσεων» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σημειώνοντας πως «αν θιχτεί το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας, λύση στο θέμα του ονόματος δεν μπορεί να υπάρξει».

«Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να λεγόμαστε »Μακεδόνες» και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος στο σύνολο των σλαβικών γλώσσεων» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Σημείωσε δε, πως «αν θιχτεί ζήτημα ταυτότητας δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος».

Ο κ. Ντιμιτρόφ επέμενε ιδιαίτερα σε θέματα εθνικής ταυτότητας και στο θέμα της γλώσσας, σημειώνοντας ότι «σέβομαι απολύτως και αντιλαμβάνομαι τους έλληνες πολίτες που θέλουν να ταυτίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας και να ονομάζονται κι αυτοί Μακεδόνες». Ωστόσο, όπως είπε, «στον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει στον λαό του να αποκαλείται μακεδονικός λαός».

Ακόμη, υποστήριξε ότι «αν θιχτεί το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας, λύση στο θέμα του ονόματος δεν μπορεί να υπάρξει».

Ο Ντιμιτρόφ τόνισε πως «υπάρχει θέληση από την πλευρά μας και ελπίζουμε ότι το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά. Αν υπάρχει κάποιος τρόπος να γίνει σεβαστή η ταυτότητα και η αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών θα τον βρούμε. Μπορεί και να μην υπάρχει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε και να τον βρούμε» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Μάθιου Νίμιτς φάνηκε αισιόδοξος για εξεύρεση λύσης, υπογραμμίζοντας πως «η λύση, που είναι πιθανή, είναι απαραίτητη. Υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών αλλά είμαι αισιόδοξος».

Μάλιστα, ο κ. Νίμιτς τόνισε πως υπάρχει μια δυναμική στις διαπραγματεύσεις και επισήμανε ότι (οι διαπραγματεύσεις) βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πως υπάρχουν δύο αποφασιστικές κυβερνήσεις στις δύο χώρες, οι οποίες επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος.

Σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι μιλάμε για μερικές εβδομάδες, το πολύ κάποιους μήνες.

Ερωτηθείς αν εκτός από το όνομα οι προτάσεις του περιλαμβάνουν και αλλαγή ταυτότητας, ο ειδικός διαμεσολαβητής απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει κάτι από την ελληνική κυβέρνηση που να αρνείται την ταυτότητα του λαού της »Μακεδονίας»» όπως αποκάλεσε την ΠΓΔΜ.

in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024