Από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ ασκούσε σκληρή κριτική για τις τακτικές της Κίνας στο διεθνές εμπόριο και από τις πρώτες του κινήσεις στο Λευκό Οίκο ήταν η υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων, με στόχο την υιοθέτηση σκληρότερης στάσης αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου.  

Μετά και τη χθεσινοβραδινή ομιλία του αμερικανού προέδρου για την «Κατάσταση του Έθνους», έχει καταστεί πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν τις πολιτικές των δύο τελευταίων δεκαετιών, προτάσσοντας ως «νούμερο ένα» εχθρό για την εσωτερική ασφάλεια την Κίνα και τη Ρωσία, κάτι που αναφέρεται εξάλλου και στη νέα «Εθνική Αμυντική Στρατηγική» που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο.  

Αλλάζει η ιεράρχηση των «απειλών»

Από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και μετά, όπου στο επίκεντρο της αμερικανικής άμυνας βρισκόταν η Αλ Κάιντα ως την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία το 2014, η τρομοκρατία αποτελούσε τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Με την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, η λίστα διευρύνεται με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, αλλά πρωτίστως τους  πρώην ψυχροπολεμικούς αντιπάλους της Ουάσιγκτον, Ρωσία και Κίνα, να μπαίνουν σε πρώτο πλάνο.  

«Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η Κίνα και η Ρωσία θέλουν να διαμορφώσουν έναν κόσμο βάσει του αυταρχικού τους μοντέλου και να αποκτήσουν δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις άλλων χωρών στους τομείς της οικονομίας, της διπλωματίας και της ασφάλειας» αναφέρεται στο σχετικό επίσημο έγγραφο του Πενταγώνου, ενώ καθίσταται σαφές ότι η νέα στρατηγική εστιάζει ακόμη και σε προετοιμασία για πόλεμο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.  

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους, αυτό το περίπλοκο περιβάλλον καθορίζεται εν πολλοίς από τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του διεθυντή της CIA σε συνέντευξή του στο BBC. Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην απειλή Ρωσίας και Κίνας, τονίζοντας μάλιστα ότι το Πεκίνο μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στη Δύση ακόμη και από τη Μόσχα λόγω του ότι διαθέτει πολύ πιο ισχυρά οικονομικά μέσα.  

Ως παράδειγμα ανέφερε τις εστιασμένες προσπάθειες της Κίνας να κλέψει εμπορικές πληροφορίες των Ηνωμένων Πολιτειών και να διεισδύσει μέσω κατασκόπων σε αμερικανικές εταιρείες, σχολεία, νοσοκομεία και αλλού.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο