Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δύσκολοι έρωτες στο έργο «Μια φωνή και ένα ψέμα»

Δύσκολοι έρωτες στο έργο «Μια φωνή και ένα ψέμα»

Δύο φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους έργα βρίσκονται στην αφετηρία της παράστασης «Μια φωνή κι ένα ψέμα» που σκηνοθετεί ο Βασίλης Νικολαΐδης στο Θέατρο Αλκμήνη – Secret Room. Σύμφωνα με τα Νέα όλα ξεκινούν από την ιδέα του να μπλέξει τον μονόλογο του Ζαν Κοκτό (Jean Cocteau, 1889-1963) «Ανθρώπινη Φωνή» («La voix humaine», 1927) με το […]

Δύο φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους έργα βρίσκονται στην αφετηρία της παράστασης «Μια φωνή κι ένα ψέμα» που σκηνοθετεί ο Βασίλης Νικολαΐδης στο Θέατρο Αλκμήνη – Secret Room. Σύμφωνα με τα Νέα όλα ξεκινούν από την ιδέα του να μπλέξει τον μονόλογο του Ζαν Κοκτό (Jean Cocteau, 1889-1963) «Ανθρώπινη Φωνή» («La voix humaine», 1927) με το σαιξπηρικό έργο «Ο Εμπορος της Βενετίας» (1599).

Πώς; Ξεκινώντας από τη σχέση του Αντόνιο με τον Μπασάνο, του ώριμου άνδρα που βοηθά τον νεότερο να παντρευτεί μια πλούσια γυναίκα, ώστε να ανέβει κοινωνικά, στο έργο του Σαίξπηρ. Η αντιστοιχία με τον μονόλογο του Κοκτό βρίσκεται στη σχέση της ώριμης γυναίκας με τον νεότερο άνδρα, ο οποίος την εγκαταλείπει για να παντρευτεί μια νεότερη. Η σχέση Αντόνιο – Μπασάνο δεν εξελίσσεται, μια που δεν είναι αυτή το θέμα, ενώ εκείνη στον Κοκτό έχει κατάληξη.

Αυτή την ιδέα του, μαζί με την καθοριστική αλλαγή στο ζευγάρι των εραστών (δεν είναι πλέον μια γυναίκα κι ένας άντρας αλλά δύο άντρες), ο Νικολαΐδης τη μοιράστηκε με τον Γιώργο Ξενία: Ωστε ο δεύτερος να μεταφράσει, να διασκευάσει και τελικά να παραδώσει ένα πρωτότυπο θεατρικό.

ΣΑΙΞΠΗΡ – ΚΟΚΤΟ. Γιατί όμως χρειάζεται «διόρθωση» ο Σαίξπηρ και ο Κοκτό; Ποιος ο λόγος της «πρωτοτυπίας» ή καλύτερα της αυθαίρετης αυτής πρωτοβουλίας; Η απάντηση βρίσκεται μέσα στην ίδια την παράσταση, που χωρίς να κάνει ιδιαίτερα φανερή την πρόθεσή της, λειτουργεί και οδηγεί το όλο εγχείρημα σε ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Κάποιες νύξεις στον «Εμπορο της Βενετίας» γίνονται αντιληπτές (για όποιον γνωρίζει το σαιξπηρικό έργο), αλλά το βάρος πέφτει ουσιαστικά στον σπαρακτικό, δραματικό μονόλογο του Κοκτό.

Οσο για την αλλαγή στο φύλο των εραστών, η εξήγηση είναι σαφής. Ο γάλλος ομοφυλόφιλος συγγραφέας έγραψε την «Ανθρώπινη Φωνή» έπειτα από μια δική του προσωπική ερωτική περιπέτεια. Ο εραστής του τον εγκατέλειψε για να παντρευτεί μια γυναίκα και έτσι να πάψει να κρύβει και να κρύβεται. Να γίνει κοινωνικά αποδεκτός.

in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024