Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ήθελε «να συντρίψει τους άπιστους» ο δράστης της Στοκχόλμης

Ήθελε «να συντρίψει τους άπιστους» ο δράστης της Στοκχόλμης

Ο δράστης της αιματηρής επίθεσης με φορτηγάκι στη Στοκχόλμη ήθελε να «συντρίψει τους άπιστους», σύμφωνα με την πολιτική αγωγή. Είχε δηλώσεις την πίστη του στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο όμως ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Την πίστη του στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είχε δηλώσει ο ουζμπέκος αιτών άσυλο, που πραγματοποίησε την επίθεση με φορτηγό σε πολυσύχναστο εμπορικό πεζόδρομο της Στοκχόλμης, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμη 15, τον Απρίλιο του 2017.

Ο Ραχμάτ Ακίλοφ, η αίτηση ασύλου του οποίου είχε απορριφθεί, προετοίμαζε την επίθεση επί μήνες και ήθελε να «συντρίψει τους άπιστους», δήλωσε στο δικαστήριο η πολιτική αγωγή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που παρουσιάστηκε σήμερα, ο Ακίλοφ διέπραξε την επίθεση αυτή με πρόθεση να «διασπείρει τον φόβο στον πληθυσμό» και να «αναγκάσει τη Σουηδία να τερματίσει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ».

«Το κίνητρό του ήταν να τιμωρήσει τη Σουηδία για τη συμμετοχή της στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους», εξήγησε ο εισαγγελέας Χανς Ίρμαν σε συνέντευξη Τύπου, ενώ ο συνήγορος του Ακίλοφ, Γιόχαν Έρικσον υποστήριξε ότι ο πελάτης του αποδέχθηκε την κατηγορία της διάπραξης τρομοκρατικής ενέργειας και επιβεβαίωσε το κίνητρο. Ωστόσο, αρνήθηκε να πει αν ο Αχίλοφ εξέφρασε μεταμέλεια για την επίθεση.

Η έρευνα, που αριθμεί σχεδόν 9.000 σελίδες, αποκάλυψε συζητήσεις που είχαν γίνει πολλούς μήνες πριν από την επίθεση σε υπηρεσίες διαδικτυακής ανταλλαγής μηνυμάτων στις οποίες ο κατηγορούμενος δηλώνει σε διάφορους συνομιλητές, οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ότι θέλει να «συντρίψει τους άπιστους».

«Δεν ριζοσπαστικοποιήθηκε λίγο πριν από την επίθεση», σύμφωνα με τον Χανς Ίρμαν ο οποίος διευκρίνισε ότι επιφυλάσσεται να πει περισσότερα γι’ αυτό στη δίκη η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο στη Στοκχόλμη.

Ο Ακίλοφ είχε κάνει πολλές αναζητήσεις στο Διαδίκτυο και στο YouTube για τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, τους όρκους πίστης στο ΙΚ και την κατασκευή εκρηκτικών, ενώ με ένα βίντεο που ανάρτησε στο Διαδίκτυο δήλωσε πίστη στο ΙΚ την παραμονή της επίθεσης.

Το φορτηγάκι που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση ολοκλήρωσε την πορεία του πέφτοντας πάνω στη βιτρίνα ενός μεγάλου καταστήματος αφού χτύπησε περίπου 20 ανθρώπους. Ο Ακίλοφ πυροδότησε ένα εκρηκτικό φορτίο που αποτελείτο από πέντε φιάλες αερίου και καρφιά στην καμπίνα του οχήματος.

Υπολόγιζε ότι θα σκοτωνόταν, όμως ο μηχανισμός ανεφλέγη αντί να εκραγεί προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Διέφυγε προς έναν σταθμό του μετρό και συνελήφθη μερικές ώρες αργότερα βόρεια της Στοκχόλμης και πλέον αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024