Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συζήτησαν για αγροτική πολιτική και εμπόριο οι υπουργοί της ΕΕ

Συζήτησαν για αγροτική πολιτική και εμπόριο οι υπουργοί της ΕΕ

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και οι διαπραγματεύσεις για το διεθνές εμπόριο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και οι διαπραγματεύσεις για το διεθνές εμπόριο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η προστιθέμενη αξία της ΚΑΠ μπορεί να εξασφαλιστεί μόνον εφόσον διασφαλιστεί ένας επαρκής προϋπολογισμός, μια σταθερότητα στους πόρους.

Τόνισε, επίσης, ότι βασικοί στόχοι της ΕΕ για την ΚΑΠ μετά το 2020 θα πρέπει να αποτελούν η εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για τους γεωργούς, η επισιτιστική ασφάλεια, η ενιαία αγορά, οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, η ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην εφοδιαστική αλυσίδα, η ευημερία των αγροτικών περιοχών αλλά και η διασφάλιση συνθηκών που θα προσελκύσουν νέους ανθρώπους στη γεωργία. Ως προτεραιότητες υπογράμμισε, επίσης, την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων σε προσιτές τιμές για τον καταναλωτή, την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αποστόλου τάχθηκε υπέρ της αύξησης της επικουρικότητας, λέγοντας ότι αποτελεί μια αληθινή πρόκληση για το μέλλον του κοινού χαρακτήρα της ΚΑΠ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε η αύξηση του βαθμού επικουρικότητας να μην διαταράσσει την ενιαία αγορά και τους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και να μην οδηγεί σε μια μορφή επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ.

Για τα στρατηγικά σχέδια, ο Ευάγγελος Αποστόλου εξέφρασε την ανησυχία της Ελλάδας, λέγοντας ότι, για παράδειγμα, εντείνεται ο προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο διάφορα μέσα πολιτικής, όπως οι άμεσες ενισχύσεις, θα λειτουργήσουν μέσα σε αυτό το στρατηγικό σχέδιο. «Πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως ένα δίχτυ ασφαλείας; Ακόμη, θα επαναλάβουμε ότι, με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για τη διαδικασία διαμόρφωσης, αξιολόγησης, έγκρισης και παρακολούθησης αυτού του σχεδίου που θα καλύπτει και τους δύο πυλώνες. Εδώ η Επιτροπή θα πρέπει να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να μην προκύψουν προβλήματα», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το διεθνές εμπόριο στις χώρες της Mercosur και το Μεξικό, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε την εδραίωση της προστασίας των σημαντικών ελληνικών γεωγραφικών ενδείξεων κόντρα σε όλες τις πιέσεις και δυσκολίες. Επίσης, επισήμανε ότι συμφωνία χωρίς αμοιβαία πρόσβαση στην αγορά δεν μπορεί να υπάρξει και ότι δεν θα πρέπει να απεμπολήσουμε μηχανισμούς και εργαλεία που ρυθμίζουν τη σωστή λειτουργία της αγοράς, όπως οι τιμές εισόδου για τα φρούτα και λαχανικά. Ακόμα, αναφερόμενος στην προώθηση αγροτικών προϊόντων, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό ότι αυξάνει ο προϋπολογισμός, όμως θα πρέπει στη κατανομή των προγραμμάτων να υπάρχει και η απαραίτητη γεωγραφική ισορροπία μεταξύ των κρατών-μελών ώστε να μην δημιουργούνται στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση της αγοράς, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της ζάχαρης μετά την κατάργηση των δασμολογικών ποσοστώσεων και ζήτησε από την Επιτροπή να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα. Επίσης, μίλησε για την ανάγκη στήριξης του τομέα της χοιροτροφίας και τις ισχυρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει από το υψηλό κόστος ζωοτροφών, την έλλειψη ρευστότητας και την πτώση των τιμών, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τη βιωσιμότητα του τομέα στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να υποχωρεί σημαντικά το ποσοστό αυτάρκειας.

Τέλος, κατά την άτυπη συζήτηση στη διάρκεια του γεύματος με θέμα την εκλογή του επόμενου γενικού διευθυντή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FΑΟ), ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε υπέρ της συντονισμένης προσέγγισης της ΕΕ. Τόνισε μάλιστα ότι ένας γενικός διευθυντής προερχόμενος από τους κόλπους της ΕΕ θα είχε πολλά να προσφέρει όχι μόνο στην προώθηση και υλοποίηση των στρατηγικών στόχων και των προτεραιοτήτων της ΕΕ για τον FΑΟ, αλλά και των γενικότερων και πιο μακροπρόθεσμων στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024