Συγκροτήθηκε επιτροπή μελέτης ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας
Στη συγκρότηση δωδεκαμελούς επιτροπής, αρμόδιας για τη μελέτη ζητημάτων που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ειρήνη και στην παραβατικότητα στους χώρους των ΑΕΙ, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με απόφαση που υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου.
Στη συγκρότηση δωδεκαμελούς επιτροπής, αρμόδιας για τη μελέτη ζητημάτων που αφορούν στην ακαδημαϊκή ελευθερία, στην ειρήνη και στην παραβατικότητα στους χώρους των ΑΕΙ, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με απόφαση που υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου.
Όπως αναφέρει το υπουργείο, σκοπός της εν λόγω επιτροπής είναι «να μελετήσει ζητήματα του θεσμικού πλαισίου που αφορούν σε ζητήματα ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης, καθώς και φαινόμενα παραβατικότητας στους χώρους των ΑΕΙ».
Στην ουσία, η επιτροπή θα αναλάβει να υποβάλει σχέδια και προτάσεις προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και Υγείας, για την ορθή εφαρμογή όσων ορίζει ο «νόμος Γαβρόγλου» για τα ΑΕΙ [ν. 4485/2017 (Α’ 114)] -που ψηφίστηκε το καλοκαίρι- σχετικά με το άσυλο στα πανεπιστήμια.
Σημειώνεται, πάντως, ότι αν και η συγκρότηση της Επιτροπής ήρθε μία ημέρα μετά τη γνωστοποίηση περιστατικών ληστείας και απόπειρας ληστείας στην Πανεπιστημιούπολη, στου Ζωγράφου, η πρόθεση σύστασης της επιτροπής είχε ανακοινωθεί εδώ και καιρό από την ηγεσία του υπουργείου.
Η επιτροπή αποτελείται από τους:
– Νικόλαο Παρασκευόπουλο, βουλευτή, ομότιμο καθηγητή Νομικής ΑΠΘ, ως πρόεδρο της επιτροπής.
– Γιαννούλα Καρύμπαλη, καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ, ως μέλος.
– Αλέξιο Μπένο, καθηγητή Ιατρικής ΑΠΘ, ως μέλος.
– Σοφία Βιδάλη, καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής ΔΠΘ, ως μέλος.
– Χαράλαμπο Πουλόπουλο, καθηγητή Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών ΔΠΘ, ως μέλος.
– Μαρίνα Παπαδή, κλινική ψυχολόγο, ως μέλος.
– Σταμάτη Βαρδαρό, αναπληρωτή γγ του υπουργείου Υγείας.
– Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών.
– Ζωή Τζήκα, αστυνόμο Α’, Δ/νσης Δημόσιας Ασφάλειας.
– Τον εκάστοτε πρόεδρο της Συνόδου Πρυτάνεων των πανεπιστημίων ή νόμιμο αναπληρωτή του.
– Τον εκάστοτε πρόεδρο της Συνόδου Πρυτάνεων των ΤΕΙ ή νόμιμο αναπληρωτή του.
– Μαγδαληνή Συγγρού, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Α’ Οργάνωσης Ανώτατης Εκπαίδευσης της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Ως Γραμματέας της επιτροπής ορίζεται η Γεωργία Βασσάλου, επιστημονική συνεργάτιδα του βουλευτή Ν. Παρασκευόπουλου.
in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Ο Τζον Λένον είχε μιλήσει για τον θάνατο στην τελευταία του συνέντευξη, λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί
- Νετανιάχου: Κρατάμε ανοιχτά τα μάτια μας όσον αφορά το Ιράν – Θα μιλήσω σήμερα με τον Τραμπ
- Ντουμπάι: Κοινή αστυνομική επιχείρηση Κίνας – ΗΠΑ – ΗΑΕ με 276 συλλήψεις για απάτη με κρυπτονομίσματα
- Ένα δισ. δολάρια για την ασφάλεια της αίθουσας χορού του Τραμπ; – «Αυτή η υπόθεση βρωμάει από μακριά»
- LIVE: Μύκονος Betsson – Παναθηναϊκός
- LIVE: Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός
- Επανέρχεται ο Πολάκης: Φληναφήματα τα περί μη συμμετοχής μου σε ΠΓ και ΚΕ – Να πάρει θέση η επιτροπή δεοντολογίας
- Καιρός: Με βροχές μπαίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου – Τι δείχνουν τα μοντέλα για πρώιμο καύσωνα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 17.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-minhmeme-774886792-19201370-315x220.jpg)


























![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [17.05 – 23.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/POSTER-copy-22-315x220.jpg)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442