Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Στην πρώτη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) όπου συνεδριάζουν βουλευτές από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, έλαβαν χώρα συζητήσεις για θέματα επικαιρότητας χωρίς ωστόσο να υιοθετηθεί σχετικό κείμενο. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε ήταν η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία.

Στην πρώτη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) όπου συνεδριάζουν βουλευτές από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, έλαβαν συζητήσεις για θέματα επικαιρότητας χωρίς ωστόσο να υιοθετηθεί σχετικό κείμενο. Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε ήταν η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία.

Ο ολλανδός βουλευτής, Tiny Cox, επισήμανε πως η Τουρκία ως κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πρέπει να συμβάλλει στην αποκατάσταση της τάξης και της ειρήνης, αντί να πυροδοτεί περαιτέρω τη κατάσταση, ξεκινώντας μονομερή στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία. Επισήμανε πως το Διεθνές Δίκαιο απαγορεύει στα κράτη να χρησιμοποιούν στρατιωτική δύναμη στο έδαφος άλλου κράτους. Υπενθύμισε πως στη προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επισημαίνει πως η ΚΣΣΕ, η οποία έχει ήδη εκφράσει τη βαθιά της ανησυχία για όσα συμβαίνουν στη Συρία, δεν μπορεί να εθελοτυφλεί στις νέες εξελίξεις εκεί, οι οποίες θα οδηγήσουν σε περισσότερες θηριωδίες, περισσότερους τραυματισμένους, νεκρούς και εκτοπισμένους πολίτες. Για μια ακόμη φορά, μια πολιτική διαμάχη οδηγεί σε βίαιη αντίδραση και θα προστεθεί στις ήδη τεράστιες απειλές της συριακής σύγκρουσης στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.

Η τουρκική κυβέρνηση από τη πλευρά της, δηλώνει ότι η μονομερής στρατιωτική της δράση σχετίζεται με το δικαίωμα της αυτοάμυνας, ενώ η Συρία αντιτάσσεται ρητά στη παρέμβαση αυτή.

Ο κ. Cox υπέβαλε για συζήτηση στην ολομέλεια της εξής 4 προτάσεις:

• Η ΚΣΣΕ να καλέσει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τη στρατιωτική τους παρέμβαση στη Συρία, να σεβαστούν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να αναζητήσουν πολιτικούς τρόπους για την επίλυση πολιτικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών ασφαλείας.

• Δεύτερον, η ΚΣΣΕ να απευθύνει κάλεσμα στα κράτη μέλη του ΣτΕ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ώστε να υπάρξει, το συντομότερο δυνατόν, ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητώντας το τέλος των εχθροπραξιών και την άμεση απόσυρση του τουρκικού στρατού από το συριακό έδαφος, καλώντας συγκεκριμένα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας να υποστηρίξουν ένα τέτοιο ψήφισμα.

• Τρίτον, να απευθύνει κάλεσμα στο ΣτΕ να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητές του – την Επιτροπή Υπουργών, τη Συνέλευση, τον Γενικό Γραμματέα και τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – για να πείσει το κράτος μέλος μας, την Τουρκία, ότι αυτή η μονομερής στρατιωτική παρέμβαση παραβιάζει τον Χάρτη του ΟΗΕ και τις αξίες και τις αρχές του Οργανισμού μας.

• Τέταρτον, να ζητηθεί από τις τουρκικές αρχές και την τούρκο-κουρδική κοινότητα να ξεκινήσουν εκ νέου την ειρηνευτική διαδικασία, η οποία, σύμφωνα με την απόφαση 1925 (2013), συνιστά «τον προφανή τρόπο για να τερματιστεί η βία και να δημιουργηθεί ένα ειρηνικό περιβάλλον για λύση του κουρδικού ζητήματος».

Σε παράλληλη εκδήλωση με πρωτοβουλία του τούρκου βουλευτή Ertugul Kurkcu (UEL) τοποθετήθηκαν τρεις καλεσμένοι βουλευτές με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Τουρκία σχετικά με την ελευθερία έκφρασης και την πολιτική ασυλία που στερούνται πλέον οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Παρατηρείται μία επιθετική πολιτική φυσικής απομόνωσης βουλευτών του HDP, , 10 βουλευτές της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων οι 2 συναρχηγοί του HDP είναι φυλακισμένοι, 9 βουλευτές έχουν χάσει τη βουλευτική τους ιδιότητα και 3 βρίσκονται στην εξορία.

Καλεσμένοι ομιλητές ήταν τρεις βουλευτές:

Ο βουλευτής του HDP, Faysal Sariyidliz, ο οποίος έχει χάσει τη βουλευτική ιδιότητα και ζει εξόριστος στη Γερμανία, η βουλευτής Feleknas Uca (UEL) που αποτελεί ισχυρή αντιπολίτευση στο τουρκικό κοινοβούλιο καθώς εκπροσωπεί όλες τις κοινωνικές ομάδες και ο Γερμανός βουλευτής Frank Schwabe (SOC) ο οποίος στηρίζει την υπεράσπιση της κοινοβουλευτικής ιδιότητας των συναδέλφων τους.

Αναφέρθηκαν στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να περιορίσει τη δραστηριότητα των βουλευτών του HDP, οι οποίοι εναντιώνονται επίσημα ως αντιπολίτευση στη τουρκική παρέμβαση στη Συρία, στερώντας τους τη δυνατότητα να δίνουν συνεντεύξεις τύπου, εμποδίζοντας την πραγματοποίηση συνεδρίου του κόμματος, καθώς και τη δυνατότητα επίσκεψης των κρατούμενων συναδέλφων τους. Πολλοί βουλευτές στερούνται άδεια εξόδου από τη χώρα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμετέχουν σε διεθνής συναντήσεις όπως στη ΚΣΣΕ.

Σε καμία ξένη αντιπροσωπεία ή πρεσβεία στην Τουρκία δεν έχει επιτραπεί να επισκεφθεί τους κρατούμενους βουλευτές, ενώ μόνο ένας εισηγητής της ΚΣΣΕ μπόρεσε να παραστεί σε μία ακρόαση στο δικαστήριο.

Ο γερμανός βουλευτής Frank Schwabe (Σοσιαλιστές, SOC) αναφέρθηκε στο πρόγραμμα sponsorship του γερμανικού κοινοβουλίου, που έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τούρκους βουλευτές και κουρδικής καταγωγής και να τους παρέχει πολιτικό βήμα. Οι βουλευτές, είπε, πρέπει να είναι ελεύθεροι και να μπορούν να εξασκούν το λειτούργημα τους όπου και αν βρίσκονται και κυρίως στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024