Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Ισπανία: Η κυβέρνηση ρώτησε το ΣτΕ για προσβολή της υποψηφιότητας Πουτζδεμόντ

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία δήλωσε την Πέμπτη πως η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα προς την απαγόρευση εκλογής του πρώην ηγέτη της Καταλονίας ως επικεφαλής της εύπορης ισπανικής περιφέρειας.

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία δήλωσε την Πέμπτη πως η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα προς την απαγόρευση εκλογής του πρώην ηγέτη της Καταλονίας ως επικεφαλής της εύπορης ισπανικής περιφέρειας.

Η κυβέρνηση ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας να γνωμοδοτήσει για το αν μπορεί να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της απόφασης του προέδρου του καταλανικού κοινοβουλίου να ορίσει τον Κάρλες Πουτζδεμόντ ως μοναδικό υποψήφιο στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Καταλονίας, δήλωσε η Σάενθ ντε Σανταμαρία σε συνέντευξη Τύπου.

Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδοτήσει θετικά, η προσφυγή θα κατατεθεί αμέσως, είπε.

Ο Πουτζδεμόντ αυτοεξορίστηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαφύγει από τις διώξεις για τον ρόλο του στην προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας. Αποπέμφθηκε από τη Μαδρίτη, μαζί με ολόκληρη την κυβέρνησή του, τον περασμένο Οκτώβριο, μετά τη μονομερή κήρυξη της Δημοκρατίας της Καταλονίας από το καταλανικό κοινοβούλιο και η κυβέρνηση ανακοίνωσε αμέσως τη διεξαγωγή νέων, πρόωρων εκλογών στη περιφέρεια, τις οποίες κέρδισαν, τον Δεκέμβριο, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Υπάρχει ένα ένταλμα σύλληψης εις βάρος του κ. Πουτζδεμόντ , άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει (αν επιστρέψει) στην Ισπανία είναι να τεθεί στη διάθεση της δικαιοσύνης», είπε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και πρόσθεσε: «δεν διαθέτει την ελευθερία κυκλοφορίας που θα του επέτρεπε να είναι παρών στο κοινοβούλιο».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024