Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αισιοδοξία για τον ΔΕΣΦΑ - Ο ρόλος των Ρουμάνων

Αισιοδοξία για τον ΔΕΣΦΑ – Ο ρόλος των Ρουμάνων

Μια ανάσα πριν από την καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το 66% του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο. Το κυνήγι επενδυτικών συμμαχιών, στο οποίο είχε αποδυθεί η κυβέρνηση από τον περασμένο Νοέμβριο, ίσως τελικά να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή ένα τίμημα που θα ξεπερνά, έστω και λίγο, τα 400 εκατ. ευρώ (όσα είχαν προσφέρει οι Αζέροι της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό).

Μια ανάσα πριν από την
καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το
66% του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο. Το
κυνήγι επενδυτικών συμμαχιών, στο οποίο είχε αποδυθεί η κυβέρνηση από
τον περασμένο Νοέμβριο, ίσως τελικά να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα,
δηλαδή ένα τίμημα που θα ξεπερνά, έστω και λίγο, τα 400 εκατ. ευρώ (όσα
είχαν προσφέρει οι Αζέροι της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό).

Οι προσπάθειες ενίσχυσης της πιο αδύναμης εταιρείας που διεκδικεί τον ΔΕΣΦΑ, δηλαδή της ισπανικής Reganosa, με την προσθήκη στο επενδυτικό σχήμα της ρουμανικής Transgaz, ίσως τελικά να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όπως λένε χαρακτηριστικά στο «Βήμα» στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το …μήνυμα έχει περάσει στην πιο δυνατή κοινοπραξία, εκείνη της ιταλικής Snam, της ισπανικής Enagás Internacional, της βελγικής Fluxys και της ολλανδικής Gasunie και όπως υποστηρίζουν υπάρχει πια προοπτική, οι δεσμευτικές προσφορές που θα καταθέσουν στις 16 Φεβρουαρίου τα δύο επενδυτικά σχήματα να έχει ως κατώφλι τα 400 εκατ. ευρώ. Αυτό άλλωστε αναφέρει και ο ιταλικός τύπος, ο οποίος επικαλείται πηγές της Snam.

Σε κάθε περίπτωση, το ΤΑΙΠΕΔ -μετά την αποτίμηση που θα γίνει- αν κρίνει ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι κατώτερο του επιθυμητού, θα ζητήσει βελτίωση προσφοράς. Άλλωστε, τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης όσο και στελέχη των ΕΛΠΕ (κατέχουν το 35% του Διαχειριστή) έχουν διαμηνύσει ότι ο ΔΕΣΦΑ δεν θα πουληθεί κάτω από 400 εκ. ευρώ.

Πάντως οι ρουμάνοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να «χτυπήσουν» δυνατά για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ. Μετά το ναυάγιο με τη Socar είχαν εμφανιστεί και διεκδίκησαν τον Διαχειριστή καταβάλλοντας το ίδιο ποσό με τους Αζέρους, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2016, είχαν υπογράψει με τον ΔΕΣΦΑ μνημόνιο συνεργασίας στο πλαίσιο της συμμαχίας των ευρωπαϊκών διαχειριστών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Μάλιστα, η Transgaz, μαζί με τη γαλλική GRTgaz, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και στη πρώτη φάση του τρέχοντος διαγωνισμού, αλλά η συμμετοχή τους απορρίφθηκε. Οι μέτοχοι της ρουμανικης εταιρείας, την περασμένη εβδομάδα, ενέκριναν τη σύμπραξη με τη Reganosa.

Μάχη Τράτσα

in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024