Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες [βίντεο]

«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες [βίντεο]

Χιλιάδες Φιλιππινέζοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μετά την έκρηξη ενός ηφαιστείου, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων. Η αρμόδια υπηρεσία ηφαιστείων των Φιλιππίνων προειδοποίησε τη Δευτέρα για μια «επικείμενη επικίνδυνη έκρηξη του Μαγιόν, του πιο ενεργού ηφαιστείου της χώρας, δύο εβδομάδες αφότου αυτό «ξύπνησε».

Χιλιάδες Φιλιππινέζοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μετά την έκρηξη ενός ηφαιστείου, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων.Η αρμόδια υπηρεσία ηφαιστείων των Φιλιππίνων προειδοποίησε τη Δευτέρα για μια «επικείμενη επικίνδυνη έκρηξη του Μαγιόν, του πιο ενεργού ηφαιστείου της χώρας, δύο εβδομάδες αφότου αυτό «ξύπνησε».

Περισσότεροι από 56.000 κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη φύγει από τη ζώνη που διέταξαν οι αρχές να εκκενωθεί γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό των Φιλιππίνων, ενώ σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας αυτοί έχουν ήδη ξεπεράσει τους 61.000.

Οι άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί από τη ζώνη αυτή συνωστίζονται σε σχολεία και καταφύγια, όπου κοιμούνται στο έδαφος και όπου μια τουαλέτα αντιστοιχεί σε 50 άτομα.

«Ο αριθμός αυτών που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους έχει αυξηθεί πάρα πολύ» από τη Δευτέρα που διευρύνθηκε στα 9 χιλιόμετρα η ζώνη αυτή η οποία πρέπει να εκκενωθεί, δήλωσε η Ροζ Ριβέρο, τοπική υπεύθυνη του Ερυθρού Σταυρού.

Πρόκειται στην πλειονότητά τους για αγρότες και τις οικογένειές τους. Αυτοί ζουν τώρα με τα τρόφιμα που τους παρέχουν οι αρχές και οι οργανώσεις αρωγής. Ο Ερυθρός Σταυρός τους παρέχει πόσιμο νερό και προϊόντα ατομικής υγιεινής, πρόσθεσε η ίδια.

«Αν ανατρέξουμε στην ιστορία των εκρήξεων του Μαγιόν, αυτοί θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε τρεις με τέσσερις μήνες», σημείωσε επίσης.

Το ηφαίστειο αυτό έχει εκραγεί 51 φορές τα 400 τελευταία χρόνια. Το 1814, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι θάφτηκαν στη λάβα του, η οποία κατέστρεψε την πόλη Καγκσάουα, αφήνοντας ανέπαφο μόνον το καμπαναριό μιας εκκλησίας, το οποίο έγινε στη συνέχεια πόλος έλξης των τουριστών.


Αμερικανοί, Ευρωπαίοι και Νοτιοκορεάτες σπεύδουν να μεταβούν στην περιοχή για να δουν από κοντά την έκρηξη του ηφαιστείου, δήλωσαν παράλληλα κάποιοι ξενοδόχοι. «Θέλουν να το δουν από κοντά», είπε ο Νικς Ορτόνιο, υπάλληλος του Hotel Oriental, ενός τετράστερου ξενοδοχείου στη Λεγκαζπί.

Τα αεροδρόμια της περιοχής έχουν κλείσει και ορισμένοι δρόμοι είναι αδιάβατοι λόγω της στάχτης από το ηφαίστειο. Οι αρχές συμβουλεύουν τους κατοίκους να φορούν μάσκες και ειδικά προστατευτικά γυαλιά.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται στη «ζώνη του πυρός» του Ειρηνικού, μια ζώνη στην οποία συναντώνται τεκτονικές πλάκες προκαλώντας συχνά σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024