
Ιωάννινα: Οφέλη από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες
Περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη διοχετευθεί στην τοπική οικονομία της περιοχής των Ιωαννίνων, με επίκεντρο την γεωφυσική σεισμική έρευνα που ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα με διαχειρίστρια εταιρεία την ισπανική Repsol σε κοινοπραξία με την ελληνική Energean Oil & Gas, η οποία είναι και η μόνη εταιρεία που παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα.
Περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη διοχετευθεί στην τοπική οικονομία της περιοχής των Ιωαννίνων, με επίκεντρο την γεωφυσική σεισμική έρευνα που ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα με διαχειρίστρια εταιρεία την ισπανική Repsol σε κοινοπραξία με την ελληνική Energean Oil & Gas, η οποία είναι και η μόνη εταιρεία που παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία δημοσιογραφικής έρευνας του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την προετοιμασία και την εκτέλεση των εργασιών της δοκιμαστικής γραμμής που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή της Ζίτσας, έχουν ως τώρα απασχοληθεί περίπου 180 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 140 αποτελούν εγχώριο εργατικό δυναμικό. Για παράδειγμα, έχουν εργαστεί 52 εργάτες, 25 οδηγοί, 23 κλαδευτές, δέκα πάροχοι πρώτων βοηθειών, δύο γιατροί καθώς και διάφορες άλλες ειδικότητες, όπως δασολόγοι, εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας και της ασφάλειας .
Ακόμη, περισσότεροι από 40 εργαζόμενοι έχουν απασχοληθεί μέσω υπεργολαβικών εταιρειών σε τοπογραφικές υπηρεσίες, στην πιστοποίηση ιδιοκτησιών και στον τομέα του περιβάλλοντος. Η τοπική οικονομία έχει επίσης «ζεσταθεί», με επίκεντρο τις πάσης φύσεως προμήθειες, όπως τρόφιμα, νερά, ρουχισμός, καύσιμα.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι περισσότερα από 40 είναι τα δωμάτια που είναι κλεισμένα σε ξενοδοχεία για την φιλοξενία εξειδικευμένων στελεχών και προσωπικού από το εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι στην Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο πολλαπλασιαστής της απασχόλησης κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 4,2 , δηλαδή για κάθε άμεση θέση εργασίας δημιουργούνται 2 έως 3 έμμεσες, ενώ για κάθε ένα ευρώ εισόδημα που δημιουργείται από τους υδρογονάνθρακες προκύπτουν επιπλέον ένα έως δύο ευρώ εισόδημα, για άλλους κλάδους της οικονομίας.
ΑΠΕ,in.gr
- Η ζωή μας σε μια οθόνη: Πόσο μέρος του χρόνου μας περνάμε στα social media
- Ένα σπίτι γεμάτο ιστορία ανοίγει ξανά την πόρτα του στο Δήμο Σκύρου
- Τσουκαλάς: Η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για το 35ωρο κινητοποίησε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις παρά τη δαιμονοποίησή της
- Αργύρης Εφταλιώτης: Ο Τουργκένιεφ της πεζογραφίας μας
- Αποστολάκη: Η κυβέρνηση απαλλάσσει τους πολίτες από τα χρέη αλλά όχι από τις κατασχέσεις
- Ο Marc Jacobs βλέπει τη θετική πλευρά – Νέος ιδιοκτήτης για το brand, αβέβαιο μέλλον, πανέτοιμος ο ίδιος
