Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρία: Η Τουρκία σφυροκοπά το Αφρίν - Τουλάχιστον δέκα νεκροί [Βίντεο]

Συρία: Η Τουρκία σφυροκοπά το Αφρίν – Τουλάχιστον δέκα νεκροί [Βίντεο]

Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η τουρκική πολεμική αεροπορία στην επαρχία Αφρίν στο βορειοανατολική Συρία είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος τύπου των Κούρδων πολιτοφυλάκων, που ελέγχουν την επαρχία.

Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η τουρκική πολεμική αεροπορία στην επαρχία Αφρίν στο βορειοανατολική Συρία είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος τύπου των Κούρδων πολιτοφυλάκων, που ελέγχουν την επαρχία.

«Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών ένα παιδί, όπως επίσης δύο γυναίκες μαχήτριες των κουρδικών μονάδων γυναικών και ένας μαχητής» δήλωσε ο Μπιρούσκ Χασάκε, εκπρόσωπος τύπου των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην Αφρίν. Στις επιδρομές τραυματίστηκαν τουλάχιστον 13 άμαχοι, σύμφωνα με τον ίδιο.

Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε μετωπική επίθεση κατά των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι από τώρα και στο εξής, η χώρα του δεν θα λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις της Ουάσινγκτον.

«Μετά την στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν, θα ακολουθήσει εισβολή στο Μίμπιτς ενώ στη συνέχεια η Τουρκία θα εξουδετερώσει εστίες «τρομοκρατών» κατά μήκος των συνόρων της, μέχρι τα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ» τόνισε ο Ερντογάν.

Τσαβούσογλου: Δεν επλήγησαν άμαχοι

Στη συνδυασμένη επιχείρηση από αέρος και ξηράς δεν στοχοποιήθηκαν ούτε τραυματίστηκαν άμαχοι, υποστήριξε αντίθετα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως σημείωσε, τα θύματα ήταν μόνο «τρομοκράτες» του YPG που φορούσαν στολές.

«Αναμένουμε από τους συμμάχους μας να υποστηρίξουν την Τουρκία σε αυτό το θέμα, αλλά κάνουμε τα δικά μας βήματα για να εξασφαλίσουμε τα σύνορά μας» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, επίσης, ότι δόθηκε «γραπτή ενημέρωση» στο καθεστώς Άσαντ σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν.

«Ενημερώσαμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τις ενέργειές μας. Ενημερώσαμε ακόμα και τη συριακή κυβέρνηση εγγράφως» τόνισε. «Ακόμα κι αν δεν διατηρούμε σχέσεις με το καθεστώς, ενεργούμε σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο» σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επλήγησαν 108 στρατιωτικοί στόχοι των Κούρδων

Στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν τουρκικά μαχητικά στοχοθετήθηκαν 108 στρατιωτικοί στόχοι των Κούρδων, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης εναντίον των κούρδων πολιτοφυλάκων, ωστόσο ο τουρκικός στρατός δεν διευκρίνισε εάν όλοι οι στόχοι που επλήγησαν βρίσκονταν στην επαρχία Αφρίν.

Εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία μετέδωσε νωρίτερα ότι είδε πολεμικά αεροσκάφη να ίπτανται πάνω από την περιοχή και να βομβαρδίζουν περιοχές στη συριακή επικράτεια.

Στην αντεπίθεση οι Κούρδοι

Την ίδια ώρα, οι κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας (YPG) απάντησαν ότι μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε η Τουρκία στην επαρχία Αφρίν δεν έχουν άλλη επιλογή από το να απαντήσουν, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα έπληξε κατοικημένες περιοχές.

«Θα συντρίψουμε αυτή την επιθετικότητα, όπως συντρίψαμε άλλες επιθέσεις αυτού του είδους εναντίον των χωριών και πόλεών μας» προειδοποίησε η YPG.

Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες προέτρεψαν άνδρες και γυναίκες στη βόρεια Συρία να ενταχθούν στις τάξεις των δυνάμεών τους για να προστατεύσουν το Αφρίν.

Επικοινωνία Λαβρόφ – Τίλερσον

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στη Συρία, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Οι Λαβρόφ και Τίλερσον «συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, περιλαμβανομένων ζητημάτων σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση της σταθερότητας στο βόρειο τμήμα της χώρας» επισήμανε το υπουργείο σε ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ μίλησαν, επίσης, για «τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης (της σύρραξης στη Συρία) υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ιδίως στο πλαίσιο του Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου της Συρίας που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιανουαρίου στο Σότσι της Συρίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών έγινε έπειτα από «πρωτοβουλία των ΗΠΑ», συμπλήρωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024