Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έκτακτο συνέδριο του SPD για το ενδεχόμενο νέου μεγάλου συνασπισμού

Έκτακτο συνέδριο του SPD για το ενδεχόμενο νέου μεγάλου συνασπισμού

«Είμαι αισιόδοξος ότι το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας στο επικείμενο έκτακτο συνέδριο του κόμματος θα είναι "Ναι" στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU)» είπε ο  Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD), σε σημερινή του συνέντευξη στη "Neue Osnabrücker Zeitung".

«Είμαι αισιόδοξος ότι το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας στο επικείμενο έκτακτο συνέδριο του κόμματος θα είναι «Ναι» στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU). Ιδίως στις 31.000 νέα μέλη, τα οποία ενεγράφησαν τον τελευταίο χρόνο, υπάρχει η επιθυμία για το σχηματισμό κυβέρνησης νέου μεγάλου συνασπισμού (GroKo)» είπε ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD), σε σημερινή του συνέντευξη στη «Neue Osnabrücker Zeitung».

Την καμπάνια «NoGroko / Όχι στο μεγάλο συνασπισμό» της νεολαίας του κόμματος (Jusos) o κ. Κλίνγκμπαϊλ είπε ότι την παρακολουθεί χαλαρά: «Εάν oι Jusos έχουν διαφορετική άποψη, αυτό είναι μέρος της διαδικασίας των συζητήσεων».

Εξάλλου, και ο ίδιος ήταν αντίθετος σε ένα νέο μεγάλο συνασπισμό με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU). Στις διερευνητικές συζητήσεις μαζί τους όμως του «έγινε σαφές ότι υπάρχει μια νέα γενιά στο κόμμα αυτό, η οποία δεν θέλει να το παραχωρήσει αποκλειστικά στο βαυαρό ηγέτη του, το Χριστιανοκοινωνιστή (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ, και τους συν αυτώ. Υπάρχει μια νέα γενιά στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, στην οποία πρέπει να αντιτάξουμε κάτι. Και αυτό είναι για μένα ένα σημαντικό επιχείρημα για τη συμμετοχή του SPD στην κυβέρνηση» τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Ο κ. Κλίνγκμπαϊλ, αναφερόμενος στις συζητήσεις για την παραίτηση του προέδρου του κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, σε περίπτωση που το αυριανό έκτακτο συνέδριο καταψηφίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέο μεγάλο συνασπισμό, κατέστησε σαφές ότι το έκτακτο συνέδριο δεν συνεκλήθη για να αποφασίσει για τα πρόσωπα: «Δεν θεωρώ καθόλου σκόπιμο να συνδεθούν οι συζητήσεις για την ουσία με θέματα προσώπων. Αυτό ακριβώς ήταν το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια: δεν διαχωρίσαμε την ουσία από τα πρόσωπα. Κάτι τέτοιο δεν το θέλει πλέον το SPD».

Επίσης, ο Γ.Γ. των Σοσιαλδημοκρατών υπεραμύνθηκε του ηγετικού στιλ του Μάρτιν Σουλτς λέγοντας ότι «ταιριάζει στους καιρούς. Δεν είναι κάποιος ο οποίος εκπροσωπεί την πολιτική τού όλα ή τίποτα. Επιχειρηματολογεί και συζητά. Αυτός είναι και ο σωστός δρόμος» είπε χαρακτηριστικά.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις οργανώσεων του SPD

«Ουσιαστικές βελτιώσεις» της συμφωνίας των διερευνητικών συζητήσεων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ζητούν με γραπτό αίτημα, το οποίο επεξεργάστηκαν από κοινού οι ηγεσίες του SPD, δύο από τις ισχυρότερες οργανώσεις, της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας και της Έσσης. Το άιτημα, το οποίο περιήλθε σε γνώση της «Sueddeutsche Zeitung», θα κατατεθεί προς συζήτηση στο αυριανό έκτακτο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών, το οποίο θα γίνει στη Βόννη.

«Τα θέματα τα οποία είναι ανοιχτά θα μπορούσαν να διευκρινιστούν στις δυνητικές διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες» προτείνει το σχέδιο, το οποίο όμως διαπιστώνει επίσης ότι έως τώρα η πρόοδος σε ζωτικής σημασίας θέματα για τους Σοσιαλδημοκράτες ήταν ανεπαρκής.

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο ζητά την κατάργηση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου χωρίς αντικειμενικό λόγο και την εξίσωση των εισφορών κρατικής και ιδιωτικής ασφάλισης, όπως επίσης και τη θέσπιση της «ρήτρας επιείκειας» για την επανένωση των οικογενειών προσφύγων οι οποίοι έχουν υπαχθεί στο λεγόμενο καθεστώς «περιορισμένης προστασίας».

Στο εν λόγω έγγραφο δεν διευκρινίζεται πάντως τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση αποτυχίας των βελτιωτικών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, αναφέρεται απλώς ότι «εφόσον οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε ένα «αποδεκτό αποτέλεσμα», η ηγεσία του SPD οφείλει να το θέσει σε ψηφοφορία στα μέλη του κόμματος», τα οποία και θα έχουν τον τελικό λόγο.

Σημειώνεται ότι η Β. Ρηνανία – Βεστφαλία και η Έσση στέλνουν 144 και 72 αντιπροσώπους αντίστοιχα στο έκτακτο συνέδριο και το σύνολο των εκλεγμένων αντιπροσώπων ανέρχεται σε 600.
Και από τη Βαυαρία όμως, η οποία θα εκπροσωπηθεί με 78 αντιπροσώπους, εκφράζονται ανάλογα αιτήματα για βελτίωση της συμφωνίας των διερευνητικών συνομιλιών: «Εκείνο το οποίο είναι σαφές είναι ότι πρέπει να συζητήουμε ξανά θέματα γιια τα οποία οι Χριστιανοδημοκράτες δεν έχουν απαντήσεις» δήλωσε η Νατάσα Κόνεν, η επικεφαλής των βαυαρών Σοσιαλδημοκρατών, μετά τις συσκέψεις του κόμματος με αντιπροσώπους του συνεδρίου στη Νυρεμβέργη. «Έγινε σαφές ότι πολλοί αντιπρόσωποι δεν εμπιστεύονται τους Χριστιανοδημοκράτες όπως συμπεριφέρονται μέχρι σήμερα. Αυτό δεν το ανεχόμαστε. Απαιτούμε από το συνέδριο σαφή διατύπωση για το πώς θα αποκατασταθεί αυτή η εμπιστοσύνη».

Οι φωνές αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες ηγετικών στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ιδίως της αριστερής του πτέρυγας, αλλά κυρίως σε εκείνην της κομματικής νεολαίας (Jusos), η οποία αρνείται κατηγορηματικά να ψηφίσει αύριο υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες, για να σχηματιστεί κυβέρνηση νέου μεγάλου συνασπισμού (GroKo).

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι Χριστιανoδημοκράτες απέρριψαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όλες τις απαιτήσεις των Σοσιαλδημοκρατών για βελτιώσεις της υφιστάμενης συμφωνίας των διερευνητικών.

Αρνητικό ρεκόρ για το SPD καταγράφει νέα δημοσκόπηση

Αρνητικό ρεκόρ καταγράφουν τα δημοσκοπικά ποσοστά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) μόλις μία μέρα πριν από το έκτακτο συνέδριο στο οποίο θα κριθεί η συμμετοχή ή όχι του κόμματος σε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού.

Σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το SPD σημειώνει απώλεια τριών μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση και πέφτει στο 20%, ενώ η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) κερδίζει μία μονάδα και βρίσκεται στο 33%. Τα ποσοστά της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) παραμένουν στο 12%, των Φιλελευθέρων (FDP) στο 8%, των Πρασίνων στο 12% και της Αριστεράς στο 10%.

Σε ό,τι αφορά την Άγγελα Μέρκελ, η προοπτική να ξαναγίνει καγκελάριος θεωρείται σήμερα «καλή» από το 54% των ερωτηθέντων, ενώ την ίδια απάντηση είχε δώσει ακριβώς μετά τις εκλογές το 62%. Μόνο το 38% πάντως θεωρεί καλό το αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών, ενώ το 41% έχει αντίθετη άποψη.

Ξεκάθαρη ωστόσο είναι η εκτίμηση της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά το ποιο κόμμα επέβαλε τις απόψεις του σε αυτές τις συνομιλίες. Το 63% απαντά ότι ήταν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της κυρίας Μέρκελ, το 50% οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και μόνο το 24% το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD). Η στήριξη στο μεγάλο συνασπισμό βρίσκεται στο 45%, ενώ το 64% εκτιμά ότι το SPD θα αποφασίσει τελικά να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με την Ένωση.

Λίντνερ: Όχι σε νέες συζητήσεις για «Τζαμάικα» εάν και το SPD πει αύριο όχι

«Αποκλείεται επανεκκίνηση των συζητήσεων για κυβέρνηση συνασπισμού τύπου Τζαμάικα (δηλαδή, μεταξύ Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Φιλελευθέρων και Πρασίνων) σε περίπτωση απόρριψης του μεγάλου συνασπισμού από το έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), διότι δεν έχει αλλάξει κάτι από τον περασμένο Νοέμβριο για έναν τέτοιο συνδυασμό» δήλωσε κατηγορηματικά ο Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), σε σημερινή του συνέντευξή στην ειδησεογραφική ηλεκτρονική πύλη «Redaktionsnetzwerk Deutschland» (RND).

«Σε περίπτωση που το έκτακτο συνέδριο του SPD καταψηφίσει (αύριο) την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU), αναμένω ταχέως νέες εκλογές, διότι η καγκελάριος Μερκελ φοβάται την κυβέρνηση μειοψηφίας» πρόσθεσε ο Φιλελεύθερος πολιτικός.

Ο κ. Λίντνερ είπε επίσης ότι «θα παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον το έκτακτο συνέδριο του SPD την Κυριακή» και πρόσθεσε πως «κατανοεί τις συζητήσεις στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, αλλά οι διαφορές μεταξύ Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες μεταξύ Πρασίνων (Die Gruenen), Xριστιανοκοινωνιστών (CSU) και Φιλελευθέρων (FDP)».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λίντνερ ήταν ο υπαίτιος της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης τύπου Τζαμάικα το Νοέμβριο. Όπως όμως είπε στη συνέντευξή του στο RND, «λαμβάνει συνεχώς μηνύματα υποστήριξης από τις γραμμές των Χριστιανοδημοκρατών. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) δεν είναι ένα ενιαίο μπλοκ. Από τις πίσω γραμμές της μας χτυπούν την πλάτη, επειδή είχαμε το κουράγιο να μη συμμετάσχουμε σε έναν επικίνδυνο συνδυασμό. Ιδίως στη βάση των (βαυαρών) Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) είχε σημάνει συναγερμός, επειδή η ηγεσία τους φλέρταρε με τους Πράσινους» συμπλήρωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024