Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεισμός: Πόσο επικίνδυνα είναι τα 87.000 δημόσια κτίρια;

Σεισμός: Πόσο επικίνδυνα είναι τα 87.000 δημόσια κτίρια;

Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας των κτιρίων, έπειτα από τον μικρό αλλά ιδιαίτερα αισθητό σεισμό που έγινε πριν από τρεις ημέρες με επίκεντρο την περιοχή της Σταμάτας.

Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας των κτιρίων, έπειτα από τον μικρό αλλά ιδιαίτερα αισθητό σεισμό που έγινε πριν από τρεις ημέρες με επίκεντρο την περιοχή της Σταμάτας.

Χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος τόνισε ότι πρέπει να ελεγχθούν όλα τα δημόσια κτίρια από την αρχή.

Όπως είπε ο κύριος Μακρόπουλος, τα κτίρια του Δημοσίου ανέρχονται περίπου στις 87.000.

Μέχρι το 2010 πού ήταν ο ίδιος πρόεδρος του ΟΑΣΠ είχαν ελεγχθεί περίπου 10.000 και τα επόμενα χρόνια έφτασαν στις 15.000. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν ποτέ ελεγχθεί, παρ’ ότι έχουν γίνει κατά καιρούς σεισμοί, πάνω από 70 χιλιάδες κτίρια.

Τα κτίρια αυτά θα πρέπει να ελεγχθούν από τους μηχανικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης έστω και οπτικά είπε ο καθηγητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάγκη ελέγχου γίνεται πιο επιτακτική για τα συγκεκριμένα κτίρια (σχολεία, δικαστήρια, υπουργεία, λοιπές δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία κ.λπ.) διότι εκεί συναθροίζονται καθημερινά εκατοντάδες ή και χιλιάδες πολίτες και βεβαίως παιδιά.

Κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου δεν έγινε ανάλυση σεισμικών δεδομένων αλλά ήταν μια απλή συνάντηση γνωριμίας. Στην επόμενη συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα θα εξεταστούν τα δεδομένα των τελευταίων σεισμών με πρώτον απ’ όλους, αυτόν στην Σταμάτα Αττικής.

Αξίζει να τονιστεί πως ο αντισεισμικός κανονισμός έχει φτιαχθεί το 1997 και αναθεωρήθηκε το 2004. Ακόμα όμως και αν ένα κτίριο είναι φτιαγμένο με τον κανονισμό του 1984 είναι και πάλι ασφαλές, δεν είναι κτίριο που κινδυνεύει.

Παρά το γεγονός ότι το κτιριακό δυναμικό της χώρας έχει ανανεωθεί τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια παλαιά, χωρίς αντισεισμική προστασία και χωρίς να μπορεί κανείς να βεβαιώσει ότι σε ένα μικρό ή μεγαλύτερο σεισμό δεν θα καταρρεύσουν.

in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024