Έκδοση ομολόγων μετά το Eurogroup, στόχος «μαξιλάρι» 19 δισ. ευρώ
Η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει αποθεματικό μετρητών έως 19 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους της μετά την έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και σχεδιάζει την έκδοση τριών νέων ομολόγων μέχρι τον Αύγουστο, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters την Τρίτη.
Η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει αποθεματικό μετρητών έως 19 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους της μετά την έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και σχεδιάζει την έκδοση τριών νέων ομολόγων μέχρι τον Αύγουστο, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters την Τρίτη.
«Η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης από το 2010, επιθυμεί να επιστρέψει στην κανονική χρηματοδότηση της αγοράς μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο» αναφέρει το πρακτορείο.
«Το αποθεματικό θα συμβάλει στη διασφάλιση των αγορών ότι η Αθήνα θα μπορέσει να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της για ενάμισι χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος χωρίς εξωτερική βοήθεια», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
«Θα λειτουργήσει ως “μαξιλάρι μετρητών”, θα δείξει ότι η εξυπηρέτηση χρέους είναι ήδη καλυμμένη για σημαντική περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος» πρόσθεσε.
Η Ελλάδα, υπενθυμίζει το Reuters, πρέπει να καταβάλει 28 δισ. ευρώ για το χρέος που ωριμάζει έως το τέλος του 2019.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ότι θα λάβει 9 δισ. ευρώ περισσότερα από τους επίσημους δανειστές της τους επόμενους μήνες και ότι θα συγκεντρώσει 9 δισ. ευρώ από τις αγορές με τις τρεις νέες εκδόσεις ομολόγων.
«Σχεδιάζουμε έκδοση νέου ομολόγου τις εβδομάδες μετά την έγκριση από το Eurogroup της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Δεν υπάρχει τελική απόφαση για τη διάρκεια, αλλά πιθανότατα θα είναι επταετές», δήλωσε άλλος αξιωματούχος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
«Εάν οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές, πιθανόν να ακολουθήσουν δύο ακόμα εκδόσεις έως τον Αύγουστο», δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.
in.gr
- Μυτιλήνη: Νεκρός οδηγός μηχανής, έπειτα από πρόσκρουση σε απορριμματοφόρο
- Ηράκλειο: Σύλληψη 36χρονου για ενδοοικογενειακή βία μετά από καταγγελία πολίτη
- Συνεχίζεται η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα – Πότε αναμένεται να κορυφωθεί
- Ισοκράτης: Η παιδεία ως δύναμη του λόγου (Μέρος Κ’)
- Η νέα εξέλιξη για το μέλλον του Αντετοκούνμπο: «Δεν θέλει ομάδα στη Δύση»
- Μέσα Μεταφοράς: Πώς κινούνται σήμερα μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ και Τραμ
- ΠΑΣΟΚ για Λαζαρίδη: Ο πρωθυπουργός της “αριστείας” θα δώσει συγχωροχάρτι για τις “υπηρεσίες” του κ. Λαζαρίδη στα σκάνδαλα;
- Καρκίνος θυρεοειδούς – από τι εξαρτάται η εξέλιξή του;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442