Το γαλλικό ΥΠΕΞ ζητεί εξηγήσεις για τον θάνατο σύρου αντιφρονούντα
Η Γαλλία απαίτησε να «ριχθεί άπλετο φως» στις περιστάσεις του θανάτου σύρου αντιφρονούντα, ενώ το περιβάλλον του κάνει λόγο για «δολοφονία». «Μάθαμε με λύπη τον θάνατο (…) του Μουνίρ Νταρουίς, μιας φυσιογνωμίας της συριακής αντιπολίτευσης, που επήλθε στις 13 Ιανουαρίου σε νοσοκομείο της Δαμασκού έπειτα από σύγκρουση με αυτοκίνητο», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Γαλλία απαίτησε να «ριχθεί άπλετο φως» στις περιστάσεις του θανάτου σύρου αντιφρονούντα, ενώ το περιβάλλον του κάνει λόγο για «δολοφονία».
«Μάθαμε με λύπη τον θάνατο (…) του Μουνίρ Νταρουίς, μιας φυσιογνωμίας της συριακής αντιπολίτευσης, που επήλθε στις 13 Ιανουαρίου σε νοσοκομείο της Δαμασκού έπειτα από σύγκρουση με αυτοκίνητο», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Μουνίρ Νταρουίς, 80χρονος συγγραφέας, ήταν ιδρυτής μιας ομάδας της αντιπολίτευσης με έδρα το Κάιρο και θεωρείτο «μετριοπαθής» από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Μέλος της Επιτροπής Συριακών διαπραγματεύσεων (CNS), που αντικατέστησε την Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN), εξακολουθούσε να ζει στη Δαμασκό.
Σύμφωνα με τη CNS, που κάνει λόγο για «δολοφονία» και θεωρεί πως η κυβέρνηση είναι «υπεύθυνη» για τον θάνατό του, κτυπήθηκε μπροστά από την κατοικία του από αυτοκίνητο το οποίο διέφυγε.
Μετά το δυστύχημα, ο Νταρουίς υποβλήθηκε σε επέμβαση στον αστράγαλο και, σε «εξαιρετική υγεία», αναμενόταν να εξέλθει το Σάββατο από το νοσοκομείο, όμως ανακοινώθηκε ο θάνατός του τη νύχτα, διευκρίνισε ο Φιράς αλ-Χαλίντι, που διευθύνει τη λεγόμενη «Ομάδα του Καΐρου».
Σύμφωνα με τον ίδιον, ο Νταρουίς φοβόταν για τη ζωή του.
«Καλούμε να ριχθεί άπλετο φως για τις περιστάσεις του δράματος αυτού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κε ντ’Ορσέ, ο οποίος υπογράμμισε πως ο Μουνίρ Νταρουίς «εργάστηκε αδιάκοπα υπέρ μιας ρεαλιστικής διεξόδου στη συριακή κρίση».
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, εξέφρασε «συγκλονισμό και θλίψη» και ζήτησε «εκείνοι που εμπλέκονται να ταυτοποιηθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr
- Έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής: Πραξικοπηματικό «όχι» της πλειοψηφίας για κλήση στην επιτροπή Θεσμών των Δημητριάδη και Ντίλιαν
- HELLENiQ ENERGY: Οι ΑΠΕ ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης και ενεργειακού μετασχηματισμού
- Μπαρτζώκας: «Όπου πηγαίνω μου λένε, πάμε για το 5ο ευρωπαϊκό»
- Ιταλία: Το κόμμα της Μελόνι προτείνει την άμεση απέλαση των αλλοδαπών παραβατών
- Φωτιές: Δύο πύρινα μέτωπα σε Λάρισα και Κιλκίς – Σηκώθηκαν εναέρια
- H οφθαλμαπάτη των «αόρατων» παπουτσιών: Ούτε σανδάλια, ούτε μπαλαρίνες – Τι είναι;
- Άργος: Εγκεφαλικά νεκρός ο 20χρονος που πυροβόλησαν αστυνομικοί – Βίντεο ντοκουμέντο
- Τσουκαλάς: Η Ελλάδα πληρώνει σαν πρωταθλητής στο ΝΑΤΟ, αλλά εκπροσωπείται σαν παρατηρητής – Ανησυχητικές οι εξελίξεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442