Όλο και μειώνονται οι συναλλαγές με επιταγές εν μέσω οικονομική κρίσης. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Συστήματος Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας», σύμφωνα με τα οποία η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε στα 224,2 εκατ. ευρώ το 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου του 2017 σημειώνοντας πτώση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πώς έχει εγκαταλειφθεί από τις επιχειρήσεις οι συναλλαγές μέσω επιταγών και οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται πλέον με μετρητά και χωρίς πίστωση.

Αναλυτικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017, οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στα 180,3 εκατ. ευρώ, έναντι 649 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2016. Σύμφωνα με το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας», οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στα τέλη Δεκεμβρίου σε 9.140 τεμάχια, έναντι 12.918 στο αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν κλείσει την «στρόφιγγα» στις επιχειρήσεις που ψάχνουν να δανειοδοτηθούν σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την ρευστότητα τους. Το γεγονός, ότι οι τράπεζες δεν εκδίδουν με μεγάλη συχνότητα, μπλοκ επιταγών έχει μειώσει δραστικά και τις ακάλυπτες επιταγές.

Παράλληλα, οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017, στα 30,3 εκατ. ευρώ, από 57,9 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2016. Συνολικά οι απλήρωτες συναλλαγματικές που σφραγίσθηκαν στο δωδεκάμηνο ανήλθαν σε 25.636, σε σχέση με 35.025 το 2016.

Μέρος αυτής της υποχώρησης αποδίδεται και στη σταδιακή αντικατάσταση της χρήσης των επιταγών με μεταφορές κεφαλαίων, κυρίως μετά την επιβολή των capital controls, για την εξόφληση εταιρικών υποχρεώσεων, αλλά και στις ηλεκτρονικές πληρωμές που καθιέρωσε το Δημόσιο κατόπιν επιταγής των θεσμών.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο