Στη Βουλή των Αντιπροσώπων προωθείται προς ψήφιση η ανανέωση του προγράμματος Prism που αφορά την διαδικτυακή παρακολούθηση πολιτών χωρίς την προηγούμενη έκδοση εντάλματος, το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο εκείνων που θέλουν να προστατεύσουν την ιδιωτική ζωή και να περιορίσουν τις επιπτώσεις του στους αμερικανούς πολίτες.

Η ψηφοφορία αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα μιας συζήτησης που διεξάγεται εδώ και έναν χρόνο στο Κογκρέσο για τους σκοπούς αυτής της συλλογής πληροφοριών.

Η σημερινή συνεδρίαση αφορά την ανανέωση, για έξι χρόνια, του «παραρτήματος 702» του Foreign Intelligence Surveillance Act (Fisa), του νόμου που επέτρεψε τη λειτουργία του προγράμματος Prism, το οποίο αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013 και είχε ως στόχο του την υποκλοπή των διαδικτυακών επικοινωνιών αλλοδαπών σε τρίτες χώρες.

Ακόμη και αν ψηφιστεί την Πέμπτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα πρέπει επίσης να περάσει από τη Γερουσία και κατόπιν να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο τελευταίος εμφανίστηκε το πρωί να αμφισβητεί αρχικά ευθέως τα οφέλη του προγράμματος, ερχόμενος σε ευθεία αντιπαράθεση με την επίσημη θέση του Λευκού Οίκου.

Με μήνυμά του στο Twitter άφησε επίσης να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιήθηκε από «την προηγούμενη διοίκηση (σ.σ. του Μπαράκ Ομπάμα) και άλλους» για να παρακολουθούν την προεκλογική εκστρατεία του.

Το βράδυ της Τετάρτης, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σε μια ανακοίνωσή της, είχε καλέσει τη Βουλή να εγκρίνει το «παράρτημα 702» υπογραμμίζοντας τη «χρησιμότητά του για την προστασία της ζωής των Αμερικανών».

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι εννοούσε ο Ντόναλντ Τραμπ με το δικό του μήνυμα.

Δύο ώρες αργότερα όμως ο πρόεδρος, χωρίς να διαγράψει την αρχική ανάρτηση, επανήλθε στο θέμα, κάνοντας στροφή 180 μοιρών: «Με αυτό ως δεδομένο (…) η σημερινή ψηφοφορία αφορά την παρακολούθηση ξένων κακών σε ξένο έδαφος. Το χρειαζόμαστε!», έγραψε.

Όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο του Reuters στη Νέα Υόρκη για τα μηνύματα του Τραμπ, ο Ρομπ Τζόις, ο κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα κυβερνοασφάλειας, είπε ότι δεν υπάρχει καμία «σύγχυση» στο Οβάλ Γραφείο σε ό,τι αφορά την αξία του προγράμματος και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει χρησιμοποιηθεί παρανόμως για πολιτικούς σκοπούς.

Πολλοί Δημοκρατικοί ωστόσο αντέδρασαν έντονα, καταγγέλλοντας την «άγνοια» του προέδρου για έναν τόσο σημαντικό νόμο.

«Είναι ανεύθυνο, είναι λάθος και θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλειά μας. Το Fisa είναι ένα θέμα που ο πρόεδρος θα έπρεπε να γνωρίζει καλά πριν παρακολουθήσει το Fox News σήμερα το πρωί», είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ, σχολιάζοντας το πρώτο μήνυμα του Τραμπ.

ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό,in.gr