Γερμανία: Το 9% των γυναικών σε διοικητικές θέσεις χρηματοπιστωτικού κλάδου
Οι γυναίκες καταλάμβαναν μόνο το 9% περίπου των ανώτατων διοικητικών θέσεων στον γερμανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο το 2017. Ο ρυθμός με τον οποίο μειώνεται η διαφορά μεταξύ των φύλων έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Οι γυναίκες καταλάμβαναν μόνο το 9% περίπου των ανώτατων διοικητικών θέσεων στον γερμανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο το 2017.
Ο ρυθμός με τον οποίο μειώνεται η διαφορά μεταξύ των φύλων έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Μόνο ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ιδιωτικής τραπεζικής στη Γερμανία είχε πρόεδρο μια γυναίκα πέρυσι, συγκριτικά με δύο τράπεζες το 2016, σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW.
Την θέση αυτή κατέχει η Καρόλα Γκρέφιν φον Σμέτοου στην HSBC Trinkhaus & Burkhardt.
«Σε κανέναν άλλο κλάδο δεν είναι τόσο απίθανο για μια γυναίκα να καταλάβει μια θέση στο επίπεδο του διοικητικού συμβουλίου ή μόλις κάτω από αυτό», ανέφερε το DIW στην έκθεσή του, που περιλαμβάνει τις 100 μεγαλύτερες τράπεζες και 60 μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες.
Η έλλειψη γυναικών σε ηγετικούς ρόλους σε αντίθεση με το εργατικό δυναμικό
Η έλλειψη γυναικών σε ηγετικούς ρόλους έρχεται σε έντονη αντίθεση με το εργατικό δυναμικό του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου. Για χρόνια, οι γυναίκες αποτελούσαν περίπου το 60% του εργατικού δυναμικού στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες, ανέφερε η έρευνα.
Βάσει του ρυθμού με τον οποίο οι γυναίκες ανέρχονταν σε διοικητικές θέσεις μεταξύ του 2006 και του 2017, το DIW προέβλεψε ότι θα χρειαστούν ακόμα 70 χρόνια για να έχουν ισότιμη εκπροσώπηση.
Στις αφαλιστικές το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα διευρύνθηκε
Στον γερμανικό τραπεζικό κλάδο, οι γυναίκες αντιστοιχούσαν πέρυσι στο 8,9% των ανώτατων διοικητικών θέσεων, συγκριτικά με 8,2% το 2016. Στις ασφαλιστικές εταιρίες, το χάσμα των φύλων διευρύνθηκε περαιτέρω το 2017, με το ποσοστό των γυναικών σε ανώτατες θέσεις να φθάνει στο 9,3% έναντι 9,8% ένα χρόνο νωρίτερα.
Η απόφαση της Deutsche Telekom το 2010 να επιβάλει ποσόστωση 30% για τη συμμετοχή γυναικών στην ηγεσία επέτεινε τις πιέσεις προς τις γερμανικές επιχειρήσεις να προσφέρουν περισσότερες διοικητικές θέσεις σε γυναίκες, ανέφερε το DIW. Ωστόσο, οι πιέσεις αυτές έχουν έκτοτε αποκλιμακωθεί, πρόσθεσε το DIW.
ΑΠΕ/Reuters,in.gr
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [12.07 – 18.07.2026]
- Άρχισαν τα όργανα πριν το Αγγλία – Αργεντινή: Επεισόδια ανάμεσα στους φιλάθλους πριν από τον ημιτελικό (vid)
- Ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για τα ακίνητα
- Β. Κικίλιας: «Η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει ισχυρή θαλάσσια πύλη της Β. Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης»
- Συνάντηση αστέρων: Ο Μέσι έκανε δώρο τη φανέλα του στον Μπάτζιο (pic)
- Θεσσαλονίκη: 35χρονος έκαψε το αυτοκίνητο της γυναίκας του αδελφού του
- Τέλος οι εβδομαδιαίες προγνώσεις καιρού από την ΕΜΥ – Ποιος ο λόγος, η αιχμηρή ανάρτηση Κολυδά
- Γεραπετρίτης: Βλέπει «νίκες» στην εξωτερική πολιτική – Τι είπε για F 35 και casus belli
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [12.07 – 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/POSTER-copy-29-315x220.jpg)












































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442