Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Έλιωσε» από τη ζέστη η Αυστραλία το 2017

«Έλιωσε» από τη ζέστη η Αυστραλία το 2017

Η Αυστραλία «έλιωσε» από τη ζέστη το 2017, την τρίτη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, και αυτό παρά την απουσία του φαινομένου Ελ Νίνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Αυστραλία «έλιωσε» από τη ζέστη το 2017, την τρίτη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, και αυτό παρά την απουσία του φαινομένου Ελ Νίνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι επτά από τις δέκα πιο ζεστές χρονιές που έχει ζήσει η χώρα αυτή ήταν μετά το 2005 και μόνον το 2011 ήταν μια πιο δροσερή χρονιά από τον μέσο όρο, διευκρινίζει το Μετεωρολογικό Γραφείο (BOM) της χώρας στην ετήσια έκθεσή του για το κλίμα.

«Παρά την απουσία του Ελ Νίνιο, που συνδέεται με τις πιο ζεστές χρονιές μας, το 2017 χαρακτηρίστηκε από υψηλές θερμοκρασίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Καρλ Μπραγκάνζα, που είναι επικεφαλής του τμήματος παρατήρησης του κλίματος στο Μετεωρολογικό Γραφείο της χώρας.

«Οι θερμοκρασίες την ημέρα όπως και τη νύχτα ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο, ιδιαίτερα οι μέγιστες θερμοκρασίες, οι οποίες ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ», σημειώνει ο ίδιος.

Οι πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Κουίνσλαντ στο ανατολικό τμήμα της χώρας ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο, καθώς το 2017 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έζησαν.

Παράλληλα, οι ωκεανοί γύρω από την Αυστραλία γνώρισαν θερμοκρασίες «που βρισκόντουσαν πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο».

Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας του ύδατος προκάλεσε σοβαρά επεισόδια λεύκανσης στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Το BOM προσθέτει εξάλλου στην ανακοίνωσή του ότι η ετήσια μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1,1 βαθμό Κελσίου από το 1910 στην Αυστραλία και ότι η μεγαλύτερη άνοδος της θερμοκρασίας έχει σημειωθεί μετά το 1950.

Η Αυστραλία είναι μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ανά κεφαλή με δεδομένη τον σχετικά μικρό πληθυσμό της των 24 εκατομμυρίων κατοίκων σε σχέση με το μέγεθος των εδαφών της.

Το BOM προβλέπει ότι το 2017 θα βρίσκεται μεταξύ των τριών πιο ζεστών ετών σε παγκόσμιο επίπεδο και το πιο ζεστό έτος χωρίς το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024