Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλος συνασπισμός ή πρόωρες εκλογές

Μεγάλος συνασπισμός ή πρόωρες εκλογές

Την ώρα που οι τρεις δυνητικοί εταίροι βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» στη στρατηγική τους ενόψει των διερευνητικών της Κυριακής, η πλειονότητα των Γερμανών δεν φαίνεται να επιθυμεί τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού.

Την ώρα που οι τρεις δυνητικοί εταίροι βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» στη στρατηγική τους ενόψει των διερευνητικών της Κυριακής, η πλειονότητα των Γερμανών δεν φαίνεται να επιθυμεί τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού.
Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου οι επικείμενες διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης να μην θυμίζουν σε τίποτα τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις της «Τζαμάικα». Γι΄ αυτό και συμφώνησαν επί της αρχής οι μεταξύ τους εμπιστευτικές συνομιλίες να είναι όντως εμπιστευτικές.
Αυτή τη φορά οι συμμετέχοντες στις διερευνητικές επαφές δεν επιτρέπεται ούτε να συμμετέχουν σε τηλεοπτικά πάνελ, ούτε να δίνουν συνεντεύξεις και, κυρίως, να μην αποκαλύπτουν τα όσα διαμείβονται κεκλεισμένων των θυρών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο χρόνος θα δείξει εάν όλοι οι πρωταγωνιστές τηρήσουν τη συμπεφωνημένη σιγή ιχθύος. Όπως σχολίαζε το πρωί η δυτικογερμανική ραδιοφωνία πάντως, «ήδη πέφτουν στοιχήματα για το ποιος θα σπάσει πρώτος το εμπάργκο».

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα

Η πειθαρχία είναι ένα από τα βασικά εφόδια που χρειάζονται οι συμμετέχοντες σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα: οι διερευνητικές ξεκινούν την Κυριακή και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μόλις μετά από πέντε μέρες, την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου. Την επομένη θα πρέπει να κατατεθεί το αποτέλεσμα των διερευνητικών προς διαβούλευση στα προεδρεία των τριών κομμάτων.
Επί των αποτελεσμάτων θα πρέπει να τοποθετηθεί στις 21 Ιανουαρίου έκτακτο συνέδριο του SPD προκειμένου να εγκρίνει ή να απορρίψει την έναρξη των επίσημων και ουσιαστικών διαβουλεύσεων. Σε περίπτωση θετικής έκβασης, αυτές μπορούν να ξεκινήσουν την αμέσως επόμενη μέρα. Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει την ολοκλήρωσή τους και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης πριν το Πάσχα των Καθολικών που είναι την 1η Απριλίου.
Μολονότι ο αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς εμφανίστηκε αισιόδοξος εκτιμώντας ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για ουσιαστικές και στοχευμένες διαπραγματεύσεις, το ερχόμενο διάστημα αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο πολιτικά για όλους τους εμπλεκόμενους. Μεγαλύτερος σκόπελος ήταν και παραμένει το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται μεταξύ SPD και των Βαυαρών της CSU. Ειδικότερα πεδίο διαφωνίας αποτελεί και το ζήτημα της επανένωσης προσφυγικών οικογενειών.

Κόκκινες γραμμές CSU με το βλέμμα στις περιφερειακές εκλογές

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αξιώσεις των Χριστιανοκοινωνιστών για ένα αυστηρότερο πλαίσιο στο πεδίο της πολιτικής ασύλου συνδέονται άρρηκτα με τις εκλογές στη Βαυαρία το φθινόπωρο και τις διαφαινόμενες μαζικές διαρροές του κόμματος προς όφελος των εθνολαϊκιστών του AfD.
Προκειμένου να υπάρξει συμφωνία οι χριστιανοκοινωνιστές θα πρέπει να βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους. Στην παρούσα φάση πάντως οι διαφορές με τους Σοσιαλδημοκράτες φαίνονται ανυπέρβλητες.
Η προοπτική σχηματισμού ενός νέου μεγάλου συνασπισμού δεν φαίνεται να ενθουσιάζει τους πολίτες. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Deutschlandtrend του ARD η πλειοψηφία των Γερμανών δεν επιθυμεί τη συνέχιση της συγκυβέρνησης συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών. Συγκεκριμένα, το 52% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν «λιγότερο καλό» ή «κακό» έναν νέο μεγάλο συνασπισμό ενώ το 45% χαρακτηρίζουν την προοπτική «πολύ καλή» ή «καλή».
Πάντως σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι επικείμενες διαπραγματεύσεις, η πλειονότητα των πολιτών και συγκεκριμένα το 54% προκρίνουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας επιθυμεί το 42%.
Κώστας Συμεωνίδης (dpa, Spiegel)

Deutsche Welle

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024