Οι «προκλήσεις» που προέρχονται από το εξωτερικό στο πλαίσιο των πρόσφατων ταραχών στο Ιράκ «δεν είναι ορθές», δήλωσε ο τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κάποιοι από το εξωτερικό προκαλούν την κατάσταση και αυτές οι προκλήσεις δεν είναι ορθές», τόνισε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε μια συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1 που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη.

«Αυτό είναι ένα εσωτερικό θέμα στο Ιράν, αυτά είναι αιτήματα ελευθερίας του λαού του Ιράν και δεν θα πρέπει άνθρωποι από το εξωτερικό, όπως έκαναν την περίοδο των γεγονότων στο (συμβολικό σημείο) της Τακσίμ στην Τουρκία, να πράξουν το ίδιο, να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών, αφήστε τους να λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα», πρόσθεσε.

Ο τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «συνομίλησα με τον Ροχανί και από ό,τι έχω δει η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί σε μία με δύο μέρες. Μου είπαν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Παρίσι, ο τούρκος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «προσδίδει μεγάλη σημασία σε αυτήν. Στα περιφερειακά ζητήματα, στο διμερές πεδίο, τα βήματα που έχουμε ήδη κάνει με τον κύριο Μακρόν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά τη διέλευση από το τουρκικό έδαφος γάλλων και ευρωπαϊκών τζιχαντιστών, που προσπαθούν να δραπετεύσουν από τη Συρία ή το Ιράκ, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να «προσφέρει κάθε είδους στήριξη στα κράτη που συνεργάζονται μαζί μας σε αυτό το ζήτημα», λέγοντας ότι η Τουρκία είχε ήδη «εκδώσει περίπου 5.600 ξένους μαχητές» και έχει συλλάβει ακόμη 54.000 Τούρκους.

ΑΠΕ/Reuters,in.gr