Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε ρυθμίσεις δανείων προχωρούν οι τράπεζες

Σε ρυθμίσεις δανείων προχωρούν οι τράπεζες

Σπριντ πρέπει να κάνουν από το νέο έτος οι τράπεζες προκειμένου να μειώσουν το τεράστιο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. Οι τράπεζες μέσα στην επόμενη διετία θα προχωρήσουν σε συνολικές διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 10,6 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτύχουν το στόχο για υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 64,6 δισ. ευρώ από 101,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2017.

Σπριντ πρέπει να κάνουν από το νέο έτος οι τράπεζες προκειμένου να μειώσουν το τεράστιο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. Οι τράπεζες μέσα στην επόμενη διετία θα προχωρήσουν σε συνολικές
διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 10,6 δισ. ευρώ προκειμένου
να επιτύχουν το στόχο για υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων
στα 64,6 δισ. ευρώ από 101,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2017.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των εποπτικών αρχών να προχωρήσουν μέσα στην επόμενη διετία σε πάνω από 30.000 πλειστηριασμούς ακινήτων και να πουλήσουν σε funds δάνεια ονομαστικής αξίας 10 δισ. ευρώ.

Άλλωστε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που έδωσε στη δημοσιότητα την παρελθούσα εβδομάδα και στην οποία κάλεσε τις τράπεζες να επωφεληθούν από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν οριστικά παλαιότερα χρέη τους από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, αποπληρώνοντας μόλις το 1/10 της συνολικής οφειλής, έχουν περίπου 60.000 πελάτες της Eurobank.

Όπως προκύπτει από τις επιστολές που απεστάλησαν μαζικά τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, η τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει σε διαγραφές ύψους 70% με 75% της βασικής οφειλής, αλλά και του συνόλου των τόκων και λοιπών εξολογιστικών χρεώσεων, προσφέροντας εντέλει «κούρεμα» της τάξεως του 90%.

Το παράδειγμα της Eurobank για μαζικές ρυθμίσεις δανείων, και δη στο χαρτοφυλάκιο λιανικής, φέρεται να εξετάζουν και οι υπόλοιπες συστημικές.

Τι προσφέρουν οι τράπεζες

Γενναίες διαγραφές και κουρέματα δανείων προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες που έχουν λάβει καταναλωτικά δάνεια, μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις ή κάνουν χρήση πιστωτικών καρτών.

Μεταξύ άλλων, οι τράπεζες προσφέρουν:

  • Επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου τόσο, ώστε η µέγιστη διάρκεια να ανέλθει σε 40 έτη
  • Μείωση της µηνιαίας δόσης κατά 60%-70% για χρονική διάρκεια από 1,5 έως 3 έτη, ανάλογα την τράπεζα
  • Πληρωµή µόνο τόκων για 3 χρόνια
  • Μείωση του επιτοκίου από 0,50% έως 0,80%. Η µείωση γίνεται, σύµφωνα µε τραπεζικές πηγές, διότι τα περισσότερα µη εξυπηρετούµενα στεγαστικά δάνεια έχουν ήδη χαµηλά επιτόκια, καθώς η βάση τους είναι το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
  • Ετήσιο «κούρεµα» µε βάση την αξία της περιουσίας του δανειολήπτη
  • «Κούρεµα» έως 70%: Στις πλέον ευάλωτες οµάδες, όπως οι άνεργοι, οι ασθενείς και όσοι δεν διαθέτουν άλλα περιουσιακά στοιχεία πλην της κατοικίας που αγοράσθηκε µε το δάνειο, προβλέπεται κούρεµα από 40% έως και 70% και ρύθµιση του υπολοίπου ποσού µε αύξηση της διάρκειας του δανείου, µείωση του επιτοκίου και µείωση της µηνιαίας δόσης.

Σταθάκης: Προστατευμένη η πρώτη κατοικία

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι «πάνω από το 70% των πρώτων κατοικιών είναι προστατευμένο από τους πλειστηριασμούς» και μίλησε για τις βασικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η μία είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες. «Πρώτη κατοικία έως 200.000 αξία και εισόδημα έως 40.000 ευρώ είναι προστατευμένοι», είπε αναφερόμενος στις κατοικίες που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και προστατεύονται μέχρι και τις 31 – 12- 2018.

Σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στο νόμο Κατσέλη, είπε για την υπαγωγή των «ελεύθερων επαγγελματιών στο νόμο», την προσθήκη κριτηρίων και την αποπληρωμή των δόσεων των τριών πρώτων ετών από το κράτος.

Υπογράμμισε ότι, «υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες να μη βγει πρώτη κατοικία κάτω των 300.000 ευρώ» και απαντώντας στους συμβολαιογράφους που λένε πως δεν υπάρχει νόμος προστασίας της πρώτης κατοικίας είπε πως υπάρχουν «τρεις νόμοι προστασίας των πρώτων κατοικιών» και ανέφερε τον νόμο προστασίας «πρώτης κατοικίας, με εξαίρεση τους εμπόρους, το νόμο που αναγκάζει τις τράπεζες να τηρούν όλα τα διαδικαστικά και τον Κώδικα Δεοντολογίας τους», καθώς και στα Γραφεία Ενημέρωσης δανειοληπτών που λειτουργούν σε όλη τη χώρα».

Διαβάστε επίσης:

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024