Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας
στην Ελλάδα περιγράφει δημοσίευμα του Greekreporter. Εν όψει του νέου
διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, το δημοσίευμα αναφέρεται στους
πρωταγωνιστές του χώρου και στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/
ΑΝΕΛ να αναπτύξει τη δική της επιρροή στα ΜΜΕ.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι στα 27 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης λίγα πράγματα άλλαξαν, καθώς και ότι τα κανάλια στην πλειονότητά τους ήταν ιδιοκτησίας ανθρώπων που είτε είχαν παραδοσιακούς δεσμούς με τον Τύπο, είτε δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ναυτιλίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια όμως το τοπίο αλλάζει, σημειώνεται στο δημοσίευμα, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης και της αριστερής κυβέρνησης που επιχειρεί να αναπτύξει τη δική της επιρροή στα μέσα ενημέρωσης.

Αφού γίνεται αναφορά στα ιστορικά τηλεοπτικά κανάλια Mega, ANT1, SKAI και Alpha και τους ιδιοκτήτες τους, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι κατά καιρούς εμφανίστηκαν διάφορα μικρότερα κανάλια, που όμως δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, καθώς η διαφημιστική πίτα σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα είναι δεδομένη.

Το Greekreporter επισημαίνει ότι σε ό,τι αφορά τα ελληνικά κανάλια, ο όρος «επιχείρηση» χρησιμοποιείται καταχρηστικά, καθώς η λειτουργία τους δεν βασίζεται σε οικονομικά κριτήρια και όρους κέρδους, αλλά μάλλον σε πολιτικά. Τονίζει ότι οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών χρησιμοποιούν την πολιτική και οικονομική επιρροή τους ως βασικό οδηγό για τη λειτουργία τους, καθώς και ότι έχουν κατηγορηθεί πως τα προσωπικά τους συμφέροντα υπαγορεύουν την πολιτική των καναλιών τους.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει το δημοσίευμα, είδε στην έλλειψη επίσημων, μόνιμων τηλεοπτικών αδειών ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για να αναδιατάξει το τηλεοπτικό τοπίο.

Αφού περιγράφει με μελανά χρώματα τον τρόπο που διεξήχθη ο διαγωνισμός Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες το καλοκαίρι του 2016 («οι ενδιαφερόμενοι κλειδώθηκαν σε δωματιάκια για περίπου τρεις ημέρες χωρίς να έχουν επικοινωνία με τον έξω κόσμο και πρακτικά χωρίς ύπνο…») και την ακύρωσή του, επισημαίνει ότι στη συνέχεια η κυβέρνηση επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την «πτώση» της παλαιάς φρουράς και την ανάδειξη νέων παικτών στο τηλεοπτικό τοπίο.

Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη και σημειώνεται ότι και ο ελληνορώσος επιχειρηματίας έχει χρησιμοποιήσει κολακευτικά σχόλια για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δημοσίως, συγκρίνοντάς τον με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι ο Ιβάν Σαββίδης επιχείρησε να πάρει μια από τις τηλεοπτικές άδειες στον διαγωνισμό του 2016 και σημειώνει ότι εξαγόρασε τον εκδοτικό όμιλο «Πήγασος», καθώς και το κανάλι «Ε», αρκετό καιρό πριν ανακοινωθεί ο νέος επικείμενος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με το Greekreporter, το κανάλι «Ε» θα αποτελέσει όχημα για φιλοκυβερνητικές ειδήσεις και απόψεις. Με το «Ε» και την εφημερίδα «Έθνος», «ο Σαββίδης είναι ο κύριος άνθρωπος των ειδήσεων για το μήνυμα του Τσίπρα».

Στην αντίπερα όχθη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πλειονότητα των παραδοσιακών ιδιοκτητών καναλιών στηρίζουν την ΝΔ.

Στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στον Βαγγέλη Μαρινάκη, για τον οποίο σημειώνεται ότι εξαγόρασε τον πρώην Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και το 20% των μετοχών του Mega. Ειδικότερα για το ζήτημα του Mega αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού βρίσκεται σε συζητήσεις με τους υπόλοιπους μετόχους του καναλιού, προκειμένου να λειτουργήσει εκ νέου, κάτι που φαίνεται ότι είναι «θέμα χρόνου».

Επιπλέον, το Greekreporter αναφέρεται στη συμμετοχή του Βαγγέλη Μαρινάκη στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016, στο γεγονός ότι εξασφάλισε μία από τις άδειες, αλλά και στο ζήτημα της ακύρωσης του αποτελέσματος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επιχειρηματίας τάσσεται εναντίον των πολιτικών της κυβέρνησης και υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο υπάρχουν φιλικοί οικογενειακοί δεσμοί.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και σε άλλους ιδιοκτήτες καναλιών, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Αλαφούζος, για τον οποίο σημειώνεται ότι μετά από πέντε χρόνια εχθρότητας λόγω της ιδιότητάς του ως προέδρου του Παναθηναϊκού, πλέον έχει καλές σχέσεις με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και όπως αναφέρεται οι δύο άνδρες συντονίζουν τις δυνάμεις τους κατά της κυβέρνησης.

Το δημοσίευμα του Greekreporter καταλήγει ότι το νέο τηλεοπτικό τοπίο της Ελλάδας μοιάζει με παρτίδα σκακιού, στην οποία οι κανόνες δεν έχουν να κάνουν με επιχειρηματικούς όρους, αλλά κυρίως με όρους πολιτικής.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο